Donald Trump při svém prvním projevu k oběma komorám Kongresu.

Donald Trump při svém prvním projevu k oběma komorám Kongresu. Zdroj: ČTK

Donald Trump při svém prvním projevu k oběma komorám Kongresu.
Donald Trump při svém prvním projevu k oběma komorám Kongresu.
Donald Trump při svém prvním projevu k oběma komorám Kongresu.
3
Fotogalerie

Trump v Kongresu vyzval ke zrušení Obamacare a ke stavbě zdi na hranici s Mexikem

Rozsáhlou obnovu americké infrastruktury, odvolání zdravotní reformy někdejšího prezidenta USA Baracka Obamy, stavbu zdi na jižní hranici s Mexikem či daňovou reformu, která uleví americkým firmám i střední třídě, to vše přislíbil ve svém prvním projevu k oběma komorám Kongresu prezident Donald Trump. Republikánská hlava státu hovořila i o tom, že USA podporují NATO, zároveň ale očekávají větší odpovědnost spojenců. Ohlasy na Trumpův projev byly vesměs příznivé, pozitivně ho hodnotí většina Američanů.

Trump prohlásil, že jeho administrativa napraví chyby způsobené v posledních desetiletích. Nyní podle prezidenta nastal čas, aby se Spojené státy místo obnovy zemí v zámoří zaměřily na rekonstrukci vlasti. Vyzval proto Kongres, aby schválil jeho infrastrukturní program, který počítá s investicemi ve výši jednoho bilionu dolarů (přes 25 bilionů korun) z veřejných i ze soukromých zdrojů. Trump očekává, že tak vzniknou miliony nových pracovních míst.

Dalším klíčovým prvkem, který pomůže nastartovat americké hospodářství, je podle šéfa Bílého domu daňová reforma. Změny, které Trump označil za historické, sníží daně firmám a uleví střední třídě. Prezident předpokládá, že díky nižším daním porostou platy a zvýší se konkurenceschopnost.

Trump během předvolební kampaně a i po inauguraci opakovaně hovořil o nezbytnosti odvolat zdravotní reformu demokrata Obamy. Během projevu ke Kongresu vyzval zákonodárce z řad demokratů i republikánů, aby ji společně odvolali a nahradili novým systémem. Trump označil reformu za americkou katastrofu, která je nákladná a která nutí Američany kupovat předražené pojištění, které by si bez nátlaku vlády sami nevybrali.

Trump zopakoval, že již brzy se na hranicích s Mexikem začne stavět zeď a že je nezbytné, aby USA opět získaly kontrolu nad svými hranicemi. Poznamenal, že dosud mohli přes hranice proudit drogy a zločinci. Řekl, že je nezbytné zakázat vstup do USA lidem z vybraných států, jejichž občany není možné podrobit dostatečným bezpečnostním prověrkám. Pokud jde o boj proti teroristickému hnutí Islámský stát, chtějí USA spolupracovat se všemi spojenci včetně přátelských muslimských zemí.

Trump zdůraznil, že Spojené státy mají zájem uzavírat nová přátelství, neboť nestojí o válku a konflikty, ale o harmonii a stabilitu. Zdůraznil, že Americe se vždy lépe dařilo, když byl svět klidnějším místem.

Podle mediálních ohlasů se Trump svým voličům poprvé představil jako skutečná hlava státu. "Otázkou je, zda mu tato role nevydrží jen do prvního vzkazu na twitteru," napsala agentura AP. Podle průzkumu televize CNN sedm z deseti Američanů po Trumpově projevu vidí směřování země optimističtěji.

"Trumpova řeč měla být restartem jeho působení v Bílém domě po úvodu plném kontroverzí, chyb a zmatků. Mnohé z jeho projevu ale bylo známo už dřív, projev se jen nepatrně posunul dál ve srovnání s tím, co tu už bylo. Teď přichází méně okázala práce: vládnutí a hledání vyváženosti mezi dobou inaugurace a úterním večerem," napsal deník The Washington Post.

Demokratičtí poslanci některé části Trumpova projevu pochválili. Senátor Christopher Coons označil projev za "nejsouvislejší" Trumpovu řeč za poslední měsíce s řadou pozitivních témat. Podle Nancy Pelosiové byl ale projev "absolutně odtržen" od tvrdé reality prezidentova chování. Republikánské poslance naopak naplnila Trumpova řeč nadšeným očekáváním, že dokážou s hlavou státu spolupracovat.

Trumpa v Kongresu uvítal bouřlivý potlesk, který opakovaně doprovázel i jeho projev. Naopak demokratičtí zákonodárci, kteří s jeho politikou nesouhlasí, se k žádným hlasitým projevům odporu neuchýlili. Někteří z nich měli odznaky žádající zachování zdravotní reformy.