Ze života organizace Femen

Ze života organizace Femen Zdroj: Femen.org

Nahé sexy extremistky ze skupiny Femen parodovaly islamisty
Nahé sexy extremistky ze skupiny Femen parodovaly islamisty
Nahé sexy extremistky ze skupiny Femen parodovaly islamisty
Nahé sexy extremistky ze skupiny Femen parodovaly islamisty
Nahé sexy extremistky ze skupiny Femen parodovaly islamisty
64
Fotogalerie

Hnutí polonahých aktivistek Femen se rozpadlo, oznámila jedna z jeho zakladatelek

Hnutí Femen, které proslulo skandálními akcemi polonahých aktivistek na Ukrajině, v Rusku i na západě Evropy, se už v roce 2015 fakticky rozpadlo. Od té doby jsou všechny akce už jen vlastními iniciativami jednotlivých demonstrantek, i když se konají pod značkou Femen. Uvedla to jedna ze zakladatelek hnutí Jana Ždanovová.

"Tým, který jsme dřív měli, už neexistuje," řekla Ždanovová ukrajinskému serveru Apostrof.

Ve Francii, Španělsku a na Ukrajině podle ní zůstalo několik aktivistek, které se čas od času pokoušejí cosi podnikat. Všemu ale chybí "systém a koncepce, jaké existovaly na počátku, kdy jsme každý den, bez volna a prázdnin, pracovaly pro blaho naší myšlenky. To vše skončilo," poznamenala aktivistka.

Hnutí Femen v roce 2013 přeneslo své sídlo do Francie, kde ještě působilo dva roky, než podle Ždanovové "vše začalo praskat ve švech a rozpadlo se". "V současnosti Femen už není organizace, ale styl protestu. Prostě si přivlastňují styl protestu, který jsme vytvářely během existence naší organizace," usoudila o nástupkyních.

Hnutí, založené v roce 2008, začínalo protesty, kdy se na veřejných místech náhle zjevovaly do pasu vysvlečené aktivistky s hesly namalovanými na prsou. Tyto akce podnikly také u hlavní moskevské katedrály, u moskevského sídla plynárenského gigantu Gazprom či v jedné volební místnosti během prezidentských voleb.

Hnutí hlásalo boj za práva žen, ale nepovažovalo se za feministické. Aktivistky protestovaly hlavně za svobodu slova, za nezávislost Ukrajiny a proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Sama Ždanovová v roce 2012 protestovala proti návštěvě moskevského patriarchy Kirilla na Ukrajině: na letišti se rozběhla k prelátovi s nápisem "Kill Kirill" na prsou a křičela na něj "Vypadni!". V roce 2014 se vysvlékla na svatopetrském náměstí ve Vatikánu, aby předvedla nápis "Bůh je žena".

V témže roce v pařížském muzeu Grévin s nápisem "Zabijte Putina" na nahých prsou shodila Putinovu voskovou figurínu na zem a probodla ji dřevěným bodcem. Následně ji Francouzi obvinili z obnažování na veřejnosti, soud ale dokázala přesvědčit o své nevině, poznamenal server BBC.