Erika Steinbachová na archívním snímku společně s Angelou Merkelovou.

Erika Steinbachová na archívním snímku společně s Angelou Merkelovou. Zdroj: Profimedia.cz

Rána pro Merkelovou: CDU opustila kvůli migraci Erika Steinbachová, jedna z nejvlivnějších členek strany

Německá kancléřka Angela Merkelová dostala před podzimními volbami velkou ránu ze své vlastní strany. Erika Steinbachová (73), jedna z vlivných a ctěných členek vládnoucí CDU, oznámila, že opouští stranu, ve které byla od roku 1974. Odchází po dlouhých 43 letech kvůli nezvládnuté migraci. Podle politologů je to pro Merkelovou vážná záležitost, protože se jí bude u mnoha konzervativních členů CDU vysvětlovat jen velmi těžko.

Erika Steinbachová oznámila své rozhodnutí v sobotu v pětistránkovém prohlášení. V něm se rázně ohradila proti imigrační politice Angely Merkelové. Kromě jiného napsala, že uprchlíci přijížděli v posledních letech „nekontrolovaně“ do země, ačkoli mnozí z nich pocházeli z takzvaných bezpečných zemí, kde žádná válka není. Masový příchod imigrantů nepovažuje Steinbachová za „dlouhodobě prospěšný“ pro Německo a dokonce si myslí, že to bude problematické sladit i s platnými právními předpisy.

„Z těchto důvodů musím po více než 40 letech ukončit své členství v CDU, už to není moje strana,“ prohlásila k svému rozhodnutí Steinbachová.

Přitom Erika Steinbachová zná problematiku uprchlíků a jejich problémy s integrací daleko lépe, než většina německých politiků. V letech 1998 až 2014 byla předsedkyní Svazu vyhnanců, která je zastřešující organizací spolků vyhnaných etnických Němců po druhé světové válce z mnoha částí Evropy. Součástí Svazu byli a jsou i Sudetští Němci, vyhnaní z Československa.

Odchod Steinbachové z CDU vyvolal v Německu poprask na politické scéně, protože zůstává jako poslankyně členkou Bundestagu a o její služby se okamžitě začala zajímat antiuprchlická Alternativa pro Německo, která je na vzestupu.

Navíc dlouholetá poslankyně mluví z duše mnoha členům bavorské strany CSU, kteří jsou s CDU v dlouholeté koalici, ale Merkelovou imigrační politiku neustále kritizují. Dokonce se objevily hlasy, aby CSU svého partnera kvůli tomu také opustila.

Jak je vidět, Německo čeká před volbami pořádně horké jaro i léto.