Ve filmu Woodyho Allena Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat) se Gene Wilder zamiluje do ovečky. V Kentucky by byl zatím beztrestný.

Ve filmu Woodyho Allena Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat) se Gene Wilder zamiluje do ovečky. V Kentucky by byl zatím beztrestný. Zdroj: Profimedia.cz

V Kentucky chtějí zakázat soulož s kočkami a psy, na krávy či ovce se tabu nevztahuje

Nejenom v českém parlamentu si poslanci a poslankyně vymýšlejí zákony, nad kterými zůstává rozum stát. Minulý týden navrhl Wesley Morgan, republikánský zákonodárce v americkém státě Kentucky, zákon, který zakazuje soulož se psem či kočkou. Na krávy, ovce, koně či prasata se ale tabu nevztahuje. Zda zákon č. 143 skutečně projde, není jasné, protože jiní poslanci se mu odmítají věnovat.

V současnosti je Kentucky jedním ze zbývajících devíti států USA, kde není zákonem ošetřen „sex se zvířaty“. Jenže polovičatý návrh z Kentucky vyvolal velký ohlas po celých Spojených státech. Všichni se ptají, proč nelze beztrestně souložit s nejrozšířenějšími domácími mazlíčky, ale například s ovcí ano.

Vysvětlení je poněkud kuriózní, ale dobře ilustruje situaci, která někdy v Americe panuje.

Zákon byl připraven na základě návrhů Dee Robinsonové, šéfky kentuckého sdružení „Občané proti zneužívání zvířat a domácímu násilí“. Ta zdůvodnila „omezenou“ formu zákona tím, že prostě nechtěla rozhněvat loveckou a zemědělskou lobby. Té by se prý tvrdší zákaz nelíbil. Plyne z toho snad to, že farmáři v Americe běžně obcují se zvířaty?

Ne, ale zákon obsahuje i některé pasáže na ochranu zvířat v případě týrání a to by se více mohlo týkat i jiných domácích zvířat než psů a koček. „Zvolili jsme postupné kroky při ochraně zvířat,“ řekla Robinsonová deníku The Courier-Journal, který vychází v největším kentuckém městě Louisville.

Sex se zvířaty je samozřejmě i v Americe široce odsuzován, ale ne vždy jsou zoofilové za své skutky souzeni. Většinou je totiž potřeba také dokázat, že zvíře bylo u styku zraněno a to není jednoduché. Objevují se ale i podobné případy.

V roce 2002 a znovu v roce 2011 byl v kentuckém okrese McCracken odsouzen za sodomii s koněm jistý Nathan Jackson. Dostal ale pouze trest 25 dní vězení a pokutu 400 dolarů.

Poslanec Wesley Morgan proto navrhuje ve svém novém zákoně tresty za sex se zvířaty podstatně zvýšit – na jeden až pět let vězení. Jiní zákonodárci se ale nemíní návrhem zabývat, protože důležitější jsou prý zákony „hospodářské povahy“.