Kambodžský král Norodom Sihamoni.

Kambodžský král Norodom Sihamoni. Zdroj: Profimedia.cz

Krále Kambodže, jediného panovníka hovořícího česky, dali vtipálci na Facebook jako gaye. Teď je čeká trest

Kambodžská policie a prokuratura oznámily, že chtějí zatknout tři podezřelé lidi, kteří dali koncem minulého roku na Facebook fotografii krále Norodoma Sihamoniho a tvrdili tam, že je homosexuál. Země to považuje za urážku. Sihamoni (63) žil a studoval v mládí také v Praze, má k Česku pořád velmi hluboký vztah a je to jediný současný panovník světa, který hovoří česky. Navíc velmi dobře.

Kambodžská policie v pondělí oznámila, že zatkne tři provinilce, kteří dali na Facebook ve photoshopu upravenou fotku krále Norodoma Sihamoniho a zařadili ho mezi gaye. Snímek pak byl sdílen na sociálních sítích v Kambodži a Thajsku, dokud úřady nezasáhly.

Dva z provinilců mají být v Kambodži a jeden prý uprchl do sousedního Thajska.

V Kambodži sice neexistuje zákon, který by podobný prohřešek konkrétně řešil, ale ústava země popisuje krále jako „nedotknutelnou osobu“. Proto je veřejností i cizinou ctěn a respektován. Policie označila fotku na Facebooku za „urážku celého národa“.

Sihamoni nastoupil na trůn v roce 2004 a v roce 2010 byl i na oficiální návštěvě České republiky. Bezvadnou češtinou tehdy pronesl také projev na státní večeři, kterou pro něj pořádal na Pražském hradě prezident Václav Klaus

Někteří lidé o sexuální orientaci krále spekulují již hodně dlouho, protože je svobodný a bezdětný.