Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Velký objev: Vědci tvrdí, že mají řešení na jet lag, který trápí lidi po dlouhé cestě letadlem

Vědci tvrdí, že našli lék na jet lag (takzvaná pásmová nemoc), který trápí miliony lidí při dlouhých cestách letadlem. Podle výzkumů je potřeba upravit hladinu kyslíku ve vzduchu, který dýcháme v letadlech, a tělo se pak rychleji přizpůsobí změně času.

Jet lag zná téměř každý, kdo cestoval letadlem a překonal několik časových pásem (odborníci uvádějí nejméně dvě až pět pásem). Projevuje se nespavostí, únavou, bolestí hlavy i dalšími příznaky. Aklimatizace pak trvá i několik dní. Obvykle je jet lag horší při cestování směrem na východ, kdy má pak člověk problém usnout. Nový výzkum nabízí unikátní řešení.

Podle výzkumníků z Weizmannova vědeckého institutu v izraelském Rechovotu a anglické Bristolské univerzity, by bylo řešením upravit množství kyslíku přímo ve vzduchu. Tedy v letadle. Tělo se pak rychleji přizpůsobí změně času.

Vědci upozornili, že spotřeba kyslíku samozřejmě souvisí s jídlem a regulací tělesné teploty, tedy s odpočinkem, či přímo spánkem. Není to sice pro některé turisty nejlepší rada, ale když budete při dlouhých cestách letadlem více spát a méně jíst (a nepít tolik alkoholu), spotřebujete méně kyslíku a jet lag se projeví méně.

V letadlech je dnes ve vzduchu přibližně o 5 procent méně kyslíku, než v místech (pokud nejsou ve velké nadmořské výšce), ze kterých odlétáte. Ovšem některá nová letadla už mají možnost hladinu kyslíku v kabině upravit nahoru i dolu.

Zatím tým vědců vyzkoušel problémy jet lagu na myších a chce pokročit v testování na lidech v letadlech. Pokud by se tato nepříjemná cestovatelská záležitost podařila vyřešit, byl by to skutečně zásadní průlom.