Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Do Německa od ledna do září přišlo 213 tisíc migrantů

Od počátku roku do konce září do Německa přišlo 213.000 migrantů. Oznámil to dnes německý ministr vnitra Thomas de Maizière. Oproti stejnému období loňskému roku počet žadatelů o azyl výrazně klesl. Zároveň vzrostl počet žádostí o azyl, o kterých úřady už stihly rozhodnout. Neúspěšné žadatele chce ministerstvo vnitra snadněji deportovat.

V prvních devíti měsících tohoto roku Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) rozhodl o 460.000 žádostí. To je oproti stejnému období loňského roku o 165 procent více, uvedl dnes de Maizière. Jen v září se podařilo rozhodnout o 70.000 žádostech.

Celkově ale počet žádostí o azyl vzrostl na 660.000, což je podle ministra způsobeno tím, že o ochranu v zemi požádali letos i lidé, kteří přišli už v loňském roce.

Většina uprchlíků, kteří do Německa přišli od letošního ledna do září pocházela ze Sýrie (kolem 250.000), Afghánistánu (116.000), Iráku (89.000) a Íránu (23.000).

V loňském roce přišlo do Německa podle nedávno zpřesněné statistiky 890.000 migrantů. Dříve se uvádělo až 1,1 milionu, řada lidí byla ale v systému zahrnuta opakovaně.

Ministerstvo vnitra nyní podle listu Rheinische Post plánuje přísnější pravidla deportací neúspěšných žadatelů o azyl. Oproti současné praxi by jim úřady neměly sdělovat datum deportace měsíc předem, aby se tak před nimi nemohli ukrýt. Zároveň chce vnitro prodloužit délku vazby před deportací ze současných čtyř na 14 dní a to především pro ty migranty, kteří se nucenému odchodu ze země brání.

V Německu podle nedávno zveřejněné statistiky žije v současnosti téměř 550.000 odmítnutých žadatelů o azyl. Tři čtvrtiny z nich pobývají v zemi už více než šest let.