Britský velvyslanec Simon Collins

Britský velvyslanec Simon Collins Zdroj: Repro Youtube

Britský velvyslanec v Saúdské Arábii konvertoval k islámu a vykonal pouť do Mekky

Simon Collins se narodil roku 1956 a vystudoval univerzitu v Cambridgi. Během své kariéry působil na diplomatických postech v Bahrajnu, Tunisku, Indii, Kataru, Jordánsku, ve Spojených arabských emirátech a v Iráku. Před odchodem na funkci velvyslance v Saúdské Arábii působil jako velvyslanec v Iráku (2012–2014) a Sýrii (2007–2012).

Collins je nositelem Řádu sv. Michala a sv. Jiří, jenž mu byl udělen v roce 2014 za jeho zásluhy o zájmy Velké Británie v Sýrii a Iráku. Jeho manželkou je Huda Mujarkech, jež vystudovala univerzitu v syrském Damašku. Patří mezi liberální muslimy, kteří například nepovažují za povinnost, aby ženy chodily zahalené.

Collins konvertoval k islámu nedlouho před svatbou se svou nynější muslimskou manželkou Hudou v roce 2011. Fotografie Collinse s jeho ženou během muslimské posvátné pouti hadždž zveřejnila saúdskoarabská novinářka Fawziah al-Bakr s komentářem, že jde o prvního britského velvyslance, jenž konvertoval k islámu a vykonal pouť do Mekky. Chvála budiž Alláhovi, dodala al-Bakr.

Collins podle deníku The Independent absolvoval pouť do Mekky jako jeden z devatenácti tisíců britských muslimů, kteří dostali od saúdskoarabské vlády povolení pouť vykonat. Collins nejprve odmítl pro média celou věc jakkoliv komentovat, ale později se nechal slyšet, že konvertoval k islámu po třicetileté zkušenosti s muslimským světem a krátce před svatbou s Hudou, uvádí web Arabnews.com.

Informace o konverzi Collinse a jeho vykonání poutě hadždž vyvolaly silnou odezvu na různých muslimských stránkách a mezi představiteli britských muslimů, kteří Collinsovi gratulovali k jeho konverzi a následné pouti. „Je jedním z mnoha tisíců britských poutníků, kteří vykonávají cestu víry, a my se těšíme, až bude sdílet své zážitky, které budou inspirací nám všem,“ prohlásil například Rashid Mogradia, představitel Rady britských hádždží.

„V čase, kdy zejména na Západě zažívají islám a muslimové mnoho neblahé publicity, byla velvyslancova konverze k islámu věřícími viděna jako potvrzení univerzálního poselství tohoto náboženství,“ dodává autor článku Siraj Wahab na portálu Arabnews.

Hadždž je náboženskou poutí a zároveň i jedním z pěti pilířů islámu. Povinnost vykonat tuto pouť má alespoň jednou za život každý muslim, který disponuje dostatkem prostředků a dobrým zdravotním stavem. Podle muslimského lunárního kalendáře se hadždž koná 7.–12. den měsíce dhú’l-hidždža, který letos připadl na začátek září.

Pouť se skládá z několika rituálů kolem původně pohanské svatyně Kába, kterou po dobytí Mekky Mohamed označil za abrahámovský svatostánek a nechal zničit všechny pohanské svaté předměty. Po absolvování obcházení Káby pokračuje pouť dalšími rituály nedaleko Mekky na planině Arafa a poté je zakončena obětováním zvířete dle islámského způsobu porážky halal.