Mnišská cyklotour

Mnišská cyklotour Zdroj: Business Insider

Mniši na kolech přejíždějí Himaláje. Chtějí tak upozornit na pašování dívek z Nepálu

Červené cyklistické dresy, bílé helmy a zdánlivě nekonečný peleton cyklistů, kteří ve vysoké nadmořské výšce přejíždějí z Indie do Nepálu nejvyšší pohoří světa. Jejich cílem je ukázat na problém pašování lidí a převaděčů.

“Někdo by si mohl říci, že je to jako Tour de France,” uvedla agentura Reuters. “Cyklisty v oblecích a jejich výkony však podobnost s Tour de France začíná i končí,” uvedla dále agentura. Nejsou to totiž profesionální cyklisté, kdo se na odvážnou túru vydávají. Jsou to mladí mniši z Bhútánu, Nepálu i Indie, kteří za svůj výkon (himalajská tour je delší a náročnější než Tour de France) nezískají peníze, mezinárodní prestiž ani uznání.

 

“Děláme to proto, abychom pomohli rodinám v Nepálu. Po loňském zemětřesení se často stává, že jsou mladé dívky prodávány a z utržených peněz se pak rodina snaží vyžít,” uvedl pro nadaci Thomsona Reutera třiadvacetiletý Jigme Konchok. “Chudé rodiny si nemohou dovolit dívky živit a vychovávat,” uvedl dále mnich. Pokud by však v zemi byl vymýcen fenomén převaděčství a nelegálního pašování lidí, zvláště dívek, problém by dle mnichů ustoupil. Kupci by totiž neměli jak svůj lidský nákup dostat pryč od rodiny.

Trať, kterou mniši ujedou, je celkem 4 tisíce kilometrů dlouhá. Jen těžko lze uvěřit, že ji nejedou profesionální sportovci, už kvůli vysokému převýšení a řídkému vzduchu. Není to však první akce tohoto druhu. Letošní cyklotour přes Himalaje se v podání mnichů koná již počtvrté.