Instituce prezidenta Spojených států se dusí kvůli Clintonové ve vánici lží

Instituce prezidenta Spojených států se dusí kvůli Clintonové ve vánici lží Zdroj: čtk, profimedia, archiv

Americká fotografka českého původu Selma Kalousek: Proč dám hlas Clintonové? Protože není Trump

Nejen američtí studenti však diskutují, kde mohou. „České ženy“, z nichž většina žije ve Spojených státech už dobrých dvacet let, a tudíž tam volí, zajdou občas v New Yorku společně na kávu a – stejně jako ostatní Američané – i ony skončí debatou o politice. Je to hodně zajímavý spolek: patří tam třeba filmová kurátorka Irena Kovářová, topmodelka Pavlína Pořízková, módní fotografka Jana Křenová, spisovatelka Martina Formanová nebo fotoredaktorka a fotografka na volné noze Selma Kalousek. Právě poslední z nich svůj názor pro Reflex zformulovala tak pregnantně, že stojí za otištění celý.

Proč volím Hillary? Protože není Donald Trump.

Ironií obou vedoucích politických stran ve Spojených státech je, že kdyby proti Hillary kandidoval jakýkoli jiný republikán (snad s výjimkou Teda Cruze), strčil by ji do kapsy.

kdyby proti Trumpovi kandidoval někdo jiný než Hillary, vyhráli by zas hravě demokraté.

Takže obě politické strany mají kandidáta, za kterého se nemohou plně postavit a za nějž se stydí.

U Trumpa je jasné, že je politickou karikaturou; populistický klaun, jenž nahrává nízkým tendencím společnosti: rasismu, xenofobii, chamtivosti. Ale i Hillary je jakousi karikaturou – amerického demokratického establishmentu. Oproti Obamovi, o kterém jsme toho v době jeho první kandidatury moc nevěděli, víme u Hillary přesně, s kým máme tu čest, což se části Američanů příčí.

Zvláštní je, že fakt, že je žena, je jaksi sekundární. Navzdory tomu, že by byla první prezidentkou v historii, nepovažují mnohé ženy Hillary za svého ideálního kandidáta.

já volím Hillary ne proto, že jsem žena, ale proto, že jsem soudný člověk. Volím ji, neboť – čistě z hlediska zkušenosti v politické aréně – je jednoduše lepší. Je také soudná. Je tedy zcela jedinou volbou pro lidi, kteří nechtějí, aby se z Ameriky stala v příštích letech neřízená střela. Trump je totiž politik-amatér. A člověk by se přece taky nenechal operovat někým, kdo není chirurg. Stejně tak nelze řídit stát politickým amatérem – a Clintonová je bez debaty politický profík.

Strach z přátelství Putin - Trump

Jako Češka pak volím Hillary, protože se hrozím představy amerického prezidenta, jenž se nechal slyšet, že by Putin mohl být jeho „novým, nejlepším kámou“, a který ho dokonce obdivuje. Našla jsem citaci už z roku 2007, když byl Trump v talk show Larryho Kinga: „Podívejte se na Putina – co dělá s Ruskem... Co tam ten chlapík udělal. Ať se vám líbí, nebo ne, dělá skvělou práci ve znovuvybudování image Ruska a ve znovuobnovení ruského impéria.“

Jako žena pak volím Hillary, protože by se nesnažila zakázat ve Spojených státech interrupce a protože ideologie a priority Demokratické strany, za kterou kandiduje, jsou mi bližší. Není náhodou, že se Trump stal kandidátem republikánů. Ti se dnes kvůli různým ultrakonzervativním vnitřním vlivům stali karikaturou sebe samých. Jak někdo chytřejší už řekl: Dnes by Ronald Reagan kandidaturu na prezidenta za Republikánskou stranu rozhodně nevyhrál.

Téma Svět Hillary Clintonové najdete v novém tištěném Reflexu, který vychází ve čtvrtek 22. září.

Reflex 38/2016Reflex 38/2016|Archív