Referendum má schválit ústavní změny a udržet armádu u moci

Referendum má schválit ústavní změny a udržet armádu u moci Zdroj: Profimedia.cz

Neuvěřitelné: Thajská junta zatkla dvě osmileté holčičky, líbily se jim růžové lístky na referendum

Thajská vojenská junta připravila na 7. srpna referendum, které má schválit ústavní změny a udržet armádu u moci i v dobách, kdy se země vrátí k normálním volbám. Junta přitom zakazuje jakékoli veřejné aktivity, které by její záměry omezovaly a kritizovaly. Dokonce u toho zatýká i děti.

Jak informovala agentura Reuters, policie v minulých dnech zatkla v provincii Kamphaeng Phet (u hranic s Barmou) dvě osmileté holčičky, protože „porušila pravidla vedení kampaně“ před sporným referendem. To vojenská moc vyhlásila na 7. srpna.

Děvčata byla policií obviněna z maření procesu referenda a ničení veřejného majetku. Co se ve skutečnosti stalo? Jak vypovědělo několik svědků, dívky strhly ze zdi seznamy voličů pro referendum, protože se jim líbily růžové papíry, na kterých byly seznamy vytištěny. K činu se podle policie „přiznaly“.

Nakonec měly ale holčičky štěstí, protože kvůli jejich nízkému věku nebudou odsouzeny. To jiní lidé podobné štěstí v době panování thajské junty nemají.

Vojáci uskutečnili převrat v květnu 2014 a od roku 1932 to byl již dvanáctý puč v zemi. Tyto akce byly vždy namířeny proti vládám, nikdy proti královi, který je pro Thajce téměř božskou bytostí.

Junta cenzuruje média, mění ústavu a zatýká své odpůrce, občanské aktivisty i politiky různých stran. Ti pak stojí ne před civilními, ale vojenskými soudy, které je často bez pardonu a velmi rychle posílají do vězení. Zakázáno je například i jakékoli monitorování připravovaného referenda.

To má zajistit změnu ústavy, aby byl Senát (horní komora parlamentu) jmenován a nikoli volen. Armáda si tam chce zajistit dostatek míst pro sebe i své podporovatele. Senát by měl mít po dobu příštích pěti let právo veta nad jakýmkoli přijatým zákonem.

Vojenský režim naštěstí v zemi nijak neomezuje populární cestovní ruch. Thajsko je každý rok vyhledávanou destinací i pro desítky tisíc českých turistů.