Svorně za vůdcem!

Svorně za vůdcem! Zdroj: Thomas Fisher Rare Book Library

Mao Ce-tung, 1963.
Plakát z kulturní revoluce.
Maova socha v Li-ťiangu.
Mao Ce-tung vyhlašuje Čínskou lidovou republiku, 1. října 1949.
Mao, Bulganin a Ulbricht na Stalinově oslavě.
8
Fotogalerie

50 let od kulturní revoluce: Čínští komunisté Maa kritizovat smějí, občané nikoli

Čínská kulturní proletářská revoluce byla "katastrofální chyba", z níž je třeba se poučit a která se nesmí nikdy opakovat. V komentáři na svých internetových stránkách to v noci na dnešek napsal Lidový deník, který vydává vládnoucí čínská komunistická strana. Deník tak prolomil mlčení, které provázelo pondělní 50. výročí začátku kulturní revoluce.

Komunistický vůdce Mao Ce-tung zahájil 16. května 1966 kulturní revoluci s cílem zbavit se nepřátel a upevnit moc. Stíhány, veřejně zostuzeny, zbity nebo usmrceny byly statisíce až miliony lidí. Krveprolévání skončilo s Maovou smrtí v roce 1976 a o pět let později strana označila kulturní revoluci za katastrofu.

Lidový deník (Žen-min ž'-pao) přesně o půlnoci publikoval článek, v němž jednoznačně chválí rozhodnutí komunistické strany z roku 1981 odsoudit toto krvavé politické hnutí. "Naše strana dlouhodobě zaujímá postoj, na jehož základě statečně přiznává, správně analyzuje a nekompromisně opravuje chyby našich vůdčích osobností," píše se v textu. "Shrnujeme a zpracováváme poučení z dějin s cílem využít dějiny jako zrcadlo, abychom lépe postupovali vpřed," dodává text.

V jiném komentáři v deníku Global Times se píše, že události před 50 lety vštípily čínské veřejnosti nenávist k chaosu a touhu po stabilitě. "Popření hodnot kulturní revoluce je nejen postoj uplatňovaný v celé straně, ale shodne se na něm i celá čínská společnost," konstatuje list.

Komunistická strana Číny nicméně dodnes potlačuje otevřenou diskusi o kulturní revoluci v obavách, že by tento dialog mohl ohrozit její legitimitu vládnout zemi a mohl by vést k přímé kritice Mao Ce-tunga, který je zakladatelem komunistické Číny a nadále zůstává uctívanou osobností.

Prezident Si Ťin-pching často odkazuje k Maovi, čímž vyvolává kritiky čínských liberálů a politických odpůrců. Dnešní oficiální komentář v tisku má podle agentury Reuters za cíl utlumit jakékoli další debaty o kulturní revoluci a vyzývá k pokračování stávající politiky pod vedením prezidenta Sia.