Radovan Krejčíř

Radovan Krejčíř Zdroj: Blesk - Ladislav Křivan

"Boss" Krejčíř dostal 35 let vězení. A to je jen začátek

Čech Radovan Krejčíř byl dnes v Johannesburgu odsouzen k 35 letům vězení za pokus o vraždu, o únos a o držení drog. Na závěr přelíčení, které přenášela živě některá jihoafrická média, to sdělil soudce Colin Lamont. K výroku o vině Čecha a jeho pěti spolupachatelů dospěl soudce již loni a čekalo se jen na verdikt o výši trestu. Krejčíř účast na těchto zločinech odmítá.

Soudce v závěrečné řeči označil Čecha za hlavní postavu mezi odsouzenými, za "bosse". Výši trestu zdůvodnil mírou závažnosti a společenské nebezpečnosti zločinů, z nichž byli loni muži usvědčeni. Někteří z pěti Jihoafričanů byli v době provinění policisty.

V závěrečné krátké řeči před vynesením rozsudku Krejčíř, který stanul před soudem v poutech, v angličtině řekl, že jeho odsouzení je "šokující" a že pro něj neexistují žádné "objektivní důkazy". Celý proces označil za nespravedlivý. Odmítl také tvrzení státního zástupce, že se před soudem někdy choval arogantně.

Krejčíř v pondělí při zahájení jednání o stanovení trestu obvinil soudce Lamonta ze zaujatosti a usiloval o výměnu soudce a odložení rozsudku, ale neprosadil to. Odklad stání na dnešek si nakonec vynutila bombová hrozba, která vedla k evakuaci soudní budovy a nakonec se ukázala planá. Soudce i dnes odmítl požadavek Čecha na odklad jednání, aby se soud mohl seznámit s jeho zdravotním stavem, protože se prý cítí nemocen.

Soudce Lamont v srpnu 2015 uznal Krejčíře vinným z podílu na únosu a mučení Bhekiho Lukheleho, bratra drogového dealera, který údajně zmizel i s 25 kilogramy pervitinu. Jedná se o první odsouzení Krejčíře v JAR, kde je muž uprchlý z Česka obžalován hned v několika různých případech, v nichž jde mimo jiné o vraždy.