Trosky ruského letadla na Sinaji

Trosky ruského letadla na Sinaji Zdroj: ČTK

Rusko truchlí nad katastrofou letadla, palivo i posádka prý byly v pořádku

Rusko dnes truchlí nad oběťmi havárie letounu Airbus A321 společnosti Kogalymavia, který se v sobotu zřítil v Egyptě na Sinajském poloostrově. Úřady oznámily, že palivo, které letoun naposledy načerpal v Rusku, i posádka byly v pořádku. Ruský úřad pro kontrolu leteckého provozu dnes zastavil lety všech strojů A321 patřících Kogalymavii.

Ruští vyšetřovatelé hned v sobotu zahájili trestní vyšetřování. Zaměřili se přitom na výslechy pozemního personálu, který letadlo před osudným letem připravoval či přišel do kontaktu s jeho posádkou. Odebrali také vzorky paliva v ruské Samaře, kde havarovaný stroj naposledy tankoval.

Prověrka těchto vzorků podle dnešního sdělení mluvčí regionální prokuratury Maji Ivanovové ukázala, že palivo odpovídalo normám. "V této chvíli můžeme říci, že podle závěru odborníků kvalita tohoto paliva odpovídá všem stanoveným požadavkům," řekla televizní stanici Rossija 24. Ivanovová rovněž uvedla, že podle lékařů ani posádka neměla žádné problémy.

Úřad pro kontrolu leteckého provozu Rostransnadzor dnes podle ruských agentur nařídil zastavit lety všech letounů Airbus A321 aerolinek Kogalymavia. Představitelé společnosti ale podle RIA Novosti uvedli, že zatím žádné takové nařízení nedostali.

Havárii nepřežil nikdo z 224 lidí na palubě letounu, včetně sedmičlenné posádky. Vesměs jde o ruské občany, zřejmě kromě tří nebo čtyř Ukrajinců. Do Petrohradu se nyní sjíždějí příbuzní zemřelých, od nichž chtějí úřady získat vzorky DNA kvůli identifikaci obětí. Přiletět mají podle agentury TASS i pozůstalí z Ukrajiny, první už dnes.

Prezident Vladimir Putin kvůli tragédii vyhlásil v Rusku na dnešek státní smutek. Vlajky jsou spuštěny na půl žerdi a na různých místech země se budou konat smuteční akce.

Památku obětí neštěstí ruského letounu v Egyptě se podle agentury AFP rozhodli uctít i někteří Kyjevané. Před ruským velvyslanectvím položilo několik rodin květiny, zapálené svíčky a plyšová zvířátka. Při havárii zahynulo i 17 dětí, nejmladšímu bylo deset měsíců. Jde o nezvyklý projev sympatií vzhledem k napjatým vztahům mezi Moskvou a Kyjevem kvůli konfliktu na východě Ukrajiny.