Některé z plánovaných podob megamešity

Některé z plánovaných podob megamešity Zdroj: internet

Některé z plánovaných podob "megamešity"
Některé z plánovaných podob "megamešity"
Některé z plánovaných podob "megamešity"
Některé z plánovaných podob "megamešity"
Některé z plánovaných podob "megamešity"
9
Fotogalerie

Londýnu se podařilo zabránit stavbě megamešity. Po 13 letech

Britská vláda zablokovala plány na stavbu největší mešity v Británii, která měla třikrát překračovat kapacitu katedrály Sv. Pavla. Právní bitva úředníků s islámskými investory stavby trvala 13 let.

Stavbu mešity plánovala ultrakonzervativní islamistická skupina s názvem Tablighi Džamaát. Měla vzniknout rozšířením současné mešity nedaleko olympijského parku ve východním Londýně, která i tak patří k největším v Británii. Nový komplex s názvem Abbey Mills Markaz měl v mužské a ženské části pojmout 9300 lidí, dalších 2000 pak v dalších prostorách. Projekt, který se začalo říkat „megemešita“, měl vyrůst na pozemku 70 tisíc metrů čtverečních.

Konzervativní wahhábistická sekta získala pozemky v roce 1996, od roku 2001 se snažila stavbu prosadit. Od počátku se proti ní zvedla vlna odporu, jednak kvůli velikosti, jednak kvůli pochybnostem o skupině Tablighi Džamaát, spojovanou s islámským extremismem i terorismem.

Původní plány mluvily o kapacitě okolo 40 tisíc lidí, veřejnost ale neuklidnilo ani pozdější zmenšení projektu. Také reputace organizace vyznávající nejpřísnější pojetí islámu nebudilo důvěru, obzvláště poté, co ji americká média obvinila z rekrutování teroristů pro Al Kájdu. Nikdy se ale nepotvrdilo, že by tato činnost byla systémovou součástí skupiny.

Protesty proti stavbě nabíraly na intenzitě, na straně veřejnosti se jich účastnily i ultrapravicové britské skupiny. Naopak ze strany zastánců organizace zazněly i výhružky smrtí hlavním organizátorům protestů.

Plány na stavbu definitivně odmítla radnice městské části Newham v roce 2012. Islámská skupina se ale odvolala a situaci nakonec musela řešit vláda. Na stole ji měla od ledna, ale rozhodnutí kvůli „citlivosti“ případu stále odkládala. Podle britských médií ji nakonec odmítla. „Projekt vyvolal v Newhamu velké spory. A bylo by to ještě horší, kdy se to postavilo,“ řekl podle listu Sunday Telegraph jeden z členů vlády.

Tablighi Džamaát, která odmítá jakoukoliv integraci muslimů do nemuslimské společnosti, na místě provozuje dočasnou mešitu s kapacitou 2500 lidí. V roce 2013 ji britský soud nařídil zavřít, protože chyběla potřebná povolení. Organizace to ale odmítla a mešitu provozuje dále.