Evropská komise ve středu opět dokázala, že k demokratickému rozhodování má někdy skutečně hodně daleko.

Evropská komise ve středu opět dokázala, že k demokratickému rozhodování má někdy skutečně hodně daleko. Zdroj: profimedia.cz

Důvěra v EU je v Česku nejnižší od vstupu. Pro vstup by bylo jen 38 procent

V české veřejnosti roste nespokojenost se členstvím v Evropské unii, . Aktuální průzkum agentury STEM ukázal, že tři pětiny Čechů nyní nejsou spokojeny se členstvím v EU a v případném referendu by hlasovaly proti vstupu. Od roku 2004, kdy se Česko stalo součástí EU, analytici STEM tak malou podporu členství nezaznamenali.

Podle sociologů to úzce souvisí s komplikovaným řešením nynější uprchlické krize. "Obavy českých občanů z uprchlíků vztah k Evropské unii, která po svých členských státech požaduje solidární řešení uprchlické krize, nepochybně nepříznivě ovlivňují," uvedli autoři průzkumu. Česká republika spolu s několika dalšími státy odmítá trvalé kvóty na přerozdělování migrantů, je ale zatím v menšině.

Podle průzkumu nyní 58 procent dotázaných reaguje na členství v EU negativními pocity, konkrétně má značné obavy či cítí mírné znepokojení. Přitom u lidí, kteří mají strach z uprchlíků, jsou nepříjemné pocity mnohem častější.

Od vstupu Česka do unie zjišťuje STEM odpovědi na hypotetickou otázku, jak by dopadlo hlasování v referendu o vstupu do EU, pokud by se konalo znovu.   Původně většinový souhlas české veřejnosti postupně oslaboval, na jaře 2011 se vyrovnal podíl hlasů pro a proti a v dalších letech začali převažovat odpůrci unie. Současný výsledek - 38 procent lidí pro vstup - představuje dosud nejnižší hodnotu.

Vůči EU jsou vstřícnější častěji lidé mladší, s vysokoškolským vzděláním, lidé z domácností v příznivé materiální a finanční situaci. V poslední době výrazněji oslabila spokojenost lidí středoškolsky a vysokoškolsky vzdělaných a osob starších 45 let. Z hlediska politické orientace mají k EU příznivější vztah především lidé pravicově orientovaní, konkrétně příznivci TOP 09, ODS a KDU-ČSL. Protievropské postoje jsou naproti tomu charakteristické pro levicově orientované občany a především pro voliče KSČM. "Důležitým zjištěním je skutečnost, že spokojenost s členstvím v EU výrazněji oslabuje u lidí s příznivějším vztahem k unii, tedy více u pravicově a středově orientovaných než lidí levicově zaměřených," zdůraznili analytici STEM.