Tato žena s dítětem se dostala až téměř k plotu, jenž chrání trať. Jenže co dál? Její šance jsou nulové.

Tato žena s dítětem se dostala až téměř k plotu, jenž chrání trať. Jenže co dál? Její šance jsou nulové. Zdroj: Jan Šibík

EU chce kvótami přidělit členským zemím dalších 120 000 uprchlíků

Evropská unie bude chtít po členských zemích, aby si rozdělili dalších 120 tisíc imigrantů. Má jít o osoby, které se nyní nacházejí v Řecku, v Itálii a v Maďarsku. Plán dnes na zasedání Evropského parlamentu představil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Zároveň připomněl Čechům a Slovákům jejich emigraci z komunistického ČSSR.

Dohromady má být takto v unii rozmístěno 160.000 lidí. Redistribuci 40.000 žadatelů o azyl navrhla komise už v květnu. Závazné kvóty však některé státy včetně Česka odmítly.

Juncker prohlásil, že je třeba otevřít legální cesty pro migraci do Evropy. Příslušné návrhy předloží komise na počátku příštího roku. Juncker také oznámil, že Evropská komise do konce roku navrhne přeměnu agentury Frontex ve skutečnou evropskou službu ochrany pozemní i námořní hranice.

Ohlásil rovněž společný evropský seznam bezpečných zemí, který státům osmadvacítky umožní rychleji řešit žádosti o azyl. Za této Evropské komise neskončí schengenský prostor volného pohybu osob, zdůraznil Juncker. Podle Junckerových slov mezi státy, které migrační krize nejvíce postihla, patří Řecko, Maďarsko a Itálie a není možné je ponechat svému osudu.

Evropané by si měli uvědomit, že Evropa je kontinent, kde téměř každý byl někdy běžencem, prohlásil Juncker. Ve výčtu nejrůznějších exodů se zmínil mimo jiné o tom, že mnoho Maďarů či obyvatel tehdejšího Československa odešlo za komunistického režimu na Západ. "My Evropané bychom měli vědět a nikdy nezapomínat, proč je právo na azyl jedním ze základních a nejvýznamnějších práv. Nesmíme na to zapomínat," zdůraznil šéf EK.

Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáš Prouzy jsou tato obviňování "strašně nešťastná" a výrazně zhoršují atmosféru, která v Evropě je. "Citátem klasika jsou to velmi zlé větičky, které ubližují té debatě a jsou velmi nefér. My děláme to, co je potřeba, nabízíme šanci těm, kteří chtějí přijít. Tady se ale bavíme o posouvání lidí po Evropě, kteří sem nechtějí," řekl dnes novinářům. Podotkl, že všech šest desítek Syřanů, kteří v Česku požádali o azyl, azyl získalo. Přerozdělování kvót přitom přirovnal ke stěhování dobytka po Evropě. Zdůraznil, že Česko pomáhá experty, financemi i materiální pomocí. Naposled poslalo stany do Maďarska a čeká na další požadavky.