Eugene Cernan, americký astronaut českého původu, při misi na Měsíc.

Eugene Cernan, americký astronaut českého původu, při misi na Měsíc. Zdroj: NASA

Vrací se astronauti z vesmíru jako úplně jiní lidé? Mnozí tvrdí, že zažili proměnu

Vidět Zemi z oběžné dráhy způsobí ve vašem vědomí nevratné změny, tvrdí někteří astronauti. I to je jeden z důvodů, proč se mnoho z nich po návratu z vesmíru věnuje spirituální a charitativní práci, která má zmírnit utrpení jiných lidí na planetě. Informoval o tom web qz.com.

,,Něco se vám tam (na oběžné dráze) stane. V momentě kdy uvidíte planetu Zemi, se vám okamžitě rozvine globální vědomí. Začne vás trápit v jakém stavu je náš svět a zároveň pocítíte neodbytné nutkaní světu nějak pomoci," říká například účastník mise Apollo 14 Edgar Mitchell.

Ten dále popisuje, že zažíval velikou radost a pocit propojení se vším, co existuje. A není v tom sám. Mnoho dalších astronautů říká, že mělo podobné pocity.

Eugene Cernan (jeho dědeček, babička i rodiče byli českého původu), účastník tří misí, popisuje svůj první pohled na planetu Zemi z vesmíru následovně: ,,Když jsem viděl celý svět, bylo to prostě moc. Najednou to celé dohromady dávalo obrovský smysl a logiku. Země byla příliš krásná a nemohla vzniknout pouhou náhodou. Musel zde být někdo větší než vy a větší než já. Někdo jako Bůh.

O vnitřní proměně astronautů svědčí i typ práce, kterou si mnoho z nich po svém návratu z kosmu vybralo. Charles Duke, účastník mise Apollo 16, se stal křesťanem a začal se věnovat dobročinné práci. James Irwin z Apolla 15 se stal kazatelem. Edgar Mitchell začal zkoumat změněné stavy vědomí. Russel Schweickart z Apolla 9 začal meditovat a pracovat jako dobrovolník.

Co přesně donutilo astronauty změnit svůj pohled na svět, se zatím neví. Někteří hovoří o efektu nulové gravitace na vnímání. Někteří říkají, že změna je důsledkem kulturních vzorců, přes které astronauti naši planetu vnímají. A další dodávají, že vidět Zemi z vesmíru má samo o sobě transformativní účinek.