Do Mnichova přijeli první migranti

Do Mnichova přijeli první migranti Zdroj: ČTK

Do Mnichova přijeli první migranti, Německo jich čeká až 10.000

Do Mnichova přijíždějí první vlaky s běženci, kteří se do Německa dostávají z Maďarska přes rakouské území. Německá policie odhaduje, že do Německa by dnes takto mohlo dorazit až 10.000 migrantů. Rakousko a Německo se totiž rozhodly umožnit vstup na své území uprchlíkům, kteří v minulých dnech uvázli v Maďarsku. Hned po poledni dorazil do Mnichova první mimořádný vlak se stovkami uprchlíků, kterým se už na nádraží dostalo bouřlivého uvítání.

"Žádná spolehlivá čísla zatím nemáme, ale během dneška očekáváme 5000 až 10.000 uprchlíků," řekl podle agentury Reuters mluvčí německé policie Stefan Sonntag. K večeru prý do Mnichova vlakem dorazilo asi 1600 běženců a policie očekává, že jich do půlnoci budou asi 3000. Z nádraží jsou převáženi do provizorně vytvořeného registračního centra. Německé dráhy (DB) dnes kvůli převozu uprchlíků vypravily mimořádné spoje a posílily i personál na nádražích.

Na nádraží v Mnichově se shromáždily desítky dobrovolníků i řadových Němců, kteří přišli uprchlíky přivítat. "Chtěli jsme jim jen dát najevo, že jejich trápení je u konce," uvedla jedna z přítomných Hedy Guptaová. "Sama mám děti a pětileté vnouče a když si představím, čím tyto děti musely projít, je mi z toho úzko," citovala ji zpravodajka britského deníku The Guardian.

Německé ministerstvo obrany oznámilo, že zřídilo dočasné přístřeší pro uprchlíky ze školy pro vojenské důstojníky v Drážďanech. Škola má poskytnout útočiště 350 migrantům, kteří do země dorazili z Maďarska. Celkem německá armáda již poskytla běžencům asi 11.800 ubytovacích kapacit ve 24 kasárnách po celé zemi. Další stovky lůžek jsou ve více než 140 stanech.

K maďarsko-rakouské hranici během dneška zatím dorazilo asi 6500 uprchlíků, uvedlo rakouské ministerstvo vnitra. Vlaky a autobusy je potom odvážely do Vídně a odtud směřovali dál do Německa, rakouské úřady jim v další cestě nebránily.

Po čtvrté hodině odpolední rakouská policie informovala, že zatím dopravila na vídeňské nádraží téměř 5500 uprchlíků, cestovali speciálně vypravenými autobusy a vlaky. Na hranicích s Maďarskem v rakouském městě Nickelsdorf jich prý na další spoje čekalo ještě 200 až 300.

Na předměstí Nickelsdorfu je běžencům k dispozici i dočasné přístřeší - obří stan naplněný lehátky, řekl stanici BBC jeden z pracovníků Rakouského Červeného kříže. Stan byl součástí areálu rockového festivalu, který se v oblasti před pár týdny konal. Místní úřady se ho tam rozhodly nechat, protože očekávaly možný příliv uprchlíků.

"Evropa se musí probudit, čas snění už je pryč," uvedla dnes v souvislosti s migrační krizí rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová. "Jde o výzvu pro celý evropský kontinent, na kterou je třeba dát jednotnou odpověď. Kdo si myslí, že vystoupení z EU nebo plot s ostnatým drátem kolem Rakouska problém vyřeší, ten se mýlí," dodala.

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes uvedla, že se země dokáže vypořádat s obrovským přílivem uprchlíků bez toho, aby musela zvyšovat daně a ohrožovat svůj dosud vyrovnaný rozpočet. Jen v srpnu se v Německu registrovalo více než 100.000 žadatelů o azyl a země očekává, že letos celkem dorazí až 800.000 migrantů, což je čtyřikrát více než loni.

Agentura AP informovala o incidentu v Berlíně, kde policie prohledala byt šestadvacetiletého muže, který údajně na Facebooku oslavoval smrt tříletého syrského chlapce, který se utopil na cestě z Turecka do Řecka. Podle mluvčí berlínské policie muži zákona dnes brzy ráno v bytě zabavili počítač a dva mobilní telefony. Muž je vyšetřován kvůli "hanobení památky zesnulých a podněcování k nenávisti". Pokud bude obviněn, budou mu hrozit až tři roky vězení.