Hermiona, Harry a Ron. Filmoví kouzelníci ještě jako děti.

Hermiona, Harry a Ron. Filmoví kouzelníci ještě jako děti. Zdroj: Warner Bross/AP

Kouzelná trojice z filmů o Harry Potterovi slaví 15 let

Je tomu přesně patnáct let, kdy se poprvé na veřejné tiskové konferenci ukázaly tři děti – nesmělá usměvavá slečna, jeden kluk s výrazně zrzavými vlasy a druhý chlapec s typickými kulatými brýlemi, jehož filmové jméno nese sedmidílná sága britské spisovatelky J. K. Rowling. Řeč je o Emmě Watson, Ruppertu Grimpovi a Danieli Radcliffovi.

Jak trefně napsal deník Independent, možná si při pohledu na fotografii tehdy ještě dětských herců budeme připadat staří. Herci tenkrát prošli dlouhým castingem, do něhož se přihlásily tisíce a tisíce mladých potterovských nadšenců. Trojice herců před patnácti lety chystala první díl ze série potterovské ságy, film Harry Potter a Kámen mudrců. Poté následovalo ještě sedm dalších (závěrečný díl rozělili tvůrci do dvou částí), v němž Harry, Ron a Hermiona bojovali za vítězství dobra proti zdánlivě všemocnému Voldemortovi. 

Na video z jejich první tiskové konference se podívejte zde:

Emma Watson, Ruppert Grint i Daniel Raddcliffe se za patnáct let, kdy miliony diváků nadšeně očekávali nový díl, převlékali se za kouzelníky a obdivovali své hrdiny, získali celosvětovou popularitu. Na patnáctileté výročí si vzpomněla i autorka knižní předlohy Rowling. Na svém twitterovém účtu si povzdechla slovy „ach“ a připojila odkaz na fotografii, kterou vidíte výše v galerii. Z herecké trojice je nyní zřejmě nejvýraznější právě Emma Watson, která se kromě herectví (např. role ve filmu Noe) věnuje také aktivismu, zejména v oblasti ženských práv.