Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Tři čečenské dívky vylákaly od Islámského státu 3300 dolarů. Skončily v Rusku ve vězení

Kuriózní příběh řeší teroristický Islámský stát i policie v muslimské Čečenské republice, která je součástí putinovského Ruska. Čečenská policie zadržela tři dívky a obvinila je z podvodu. Podle vyšetřovatelů měly přes internet „okrást“ verbíře Islámského státu. Jako prvním o tom minulý týden informoval ruský list Moskovskij Komsomolec.

Dívky předstíraly, že chtějí jet bojovat za Islámský stát do Sýrie. Jenže tvrdily, že na cestu nemají dostatek peněz. Verbíři teroristů jim na to skočili a poslali mladým ženám dohromady přes 3300 amerických dolarů na jejich vymyšlenou cestu.

Jenže o případ se začala zajímat čečenská policie, která pak dívky obvinila z podvodu. Znamená to snad, že jedna z republik Ruské federace spolupracuje s teroristy? Překvapením by to nebylo, protože v řadách radikálů v Sýrii a Iráku bojuje odhadem několik stovek Čečenců a dalších obyvatel Kavkazu, kteří mají ruský pas.

Podle ankety britského deníku The Telegraph, který o případu informoval minulý pátek, si naprostá většina jeho čtenářů myslí, že dívky by za svůj čin neměly být trestány, protože pomohly v boji proti Islámskému státu.

Dalo by se dokonce říci, že i když se podvodu zřejmě dopustily, zasloužily by si za svůj čin odměnu, protože ukradly peníze islámským hrdlořezům.