Milada Horákova a prezident Edvard Beneš

Milada Horákova a prezident Edvard Beneš Zdroj: ČTK

Česko si připomene 65. výročí popravy velké hrdinky – Milady Horákové

Pětašedesátileté výročí smrti Milady Horákové, která byla v roce 1950 popravena komunistickým režimem po vykonstruovaném procesu, připomene kampaň nazvaná Památku nejde zadusit. Začne v pondělí 22. června ve 12 hodin u pomníku sv. Václava na Václavském náměstí v Praze.

Dobrovolníci budou celý týden lidem na různých místech metropole rozdávat symbolické kokardy s trikolórou. Akci pořádá platforma Bez komunistů.cz, sdělil ČTK za iniciativu Petr Marek.

V den výročí smrti Horákové, které připadá na sobotu 27. června, bude několik známých osobností držet hladovku. Stane se tak v rámci řetězové hladovky, která trvá již dva roky. Večer se poté symbolicky za Horákovou a všechny oběti komunismu rozsvítí svíčky v Česku i například v americkém Washingtonu.

Soud s demokratickou političkou se stal v komunistickém Československu symbolem politických procesů. S ní čelilo od 31. května 1950 obvinění ze "záškodnického spiknutí proti republice" dalších 12 lidí, vesměs představitelů nekomunistických stran. Popravena byla spolu s Janem Buchalem, Závišem Kalandrou a Oldřichem Peclem.

Ve středu na pražské Náplavce mezi Palackého a Železničním mostem bude happening s hudebníkem Davidem Kollerem a s dalšími umělci nazvaný Jak naložit s komunisty - podvodníky. Tentýž den se pořádá celodenní vzpomínka na Horákovou na náměstí Míru a před kostelem sv. Ludmily, kde měla svatbu.

Ve čtvrtek se uskuteční v Knihovně Václava Havla prezentace Dětské oběti komunistů, které jsou pohřbeny na Ďáblickém hřbitově. Platforma se obrátila s podnětem na Nejvyšší státní zastupitelství, aby byly přezkoumány zločiny spáchané na lidech a především na dětem pohřbených na tomto hřbitově. Promítat se bude také dokumentární film Dagmar Průchové Nesmíš plakat, který natočila v roce 1990 s matkami vězněnými v komunistických vězeních.

Svůj poslední dopis určený především rodině napsala Horáková v den popravy ve 02:30 ráno, ve kterém mimo jiné napsala: „Je to zvláštní shoda okolností; když se měla narodit Jana, udělala jí místo na světě naše máma. Teď dělám tu výměnu životů zase já. … Jdu s hlavou vztyčenou – musí se umět i prohrát. To není hanba. I nepřítel nepozbyde úcty, je-li pravdivý a čestný. V boji se padá, a co je jiného život než boj.“

Sedmadvacatého června 1950 v 05:35 nad ránem byla jedna z největších hrdinek českých dějin popravena oběšením v pankrácké věznici v Praze.