Dánské volby

Dánské volby Zdroj: ČTK

Dánské parlamentní volby vyhrála středopravá opozice

Středopravá opozice zvítězila ve čtvrtečních parlamentních volbách v Dánsku. Po sečtení všech hlasů na pevnině to sdělila veřejnoprávní vysílací stanice DR.

Dosavadní premiérka Helle Thorningová-Schmidtová již uznala porážku a oznámila, že končí v čele své Sociálnědemokratické strany. Lídr opozičního bloku Lars Lökke Rasmussen uvedl, že se pokusí sestavit novou vládu. Pravděpodobně ale bude muset učinit velké ústupky, aby si zajistil podporu pravicových populistů, kteří ve volbách zaznamenali historický úspěch a poprvé se stávají nejsilnější stranou opozičního pravicového bloku, napsaly agentury Reuters a AFP.

Blok opozičních stran v čele s expremiérem Rasmussenem získal podle dosavadních prognóz 90 parlamentních křesel v 179členném zákonodárném sboru. Doposud vládnoucí středolevá koalice má v jednokomorovém Folketingu zatím 85 mandátů. Prognózy televize DR nezahrnují hlasy odevzdané v Grónsku a na Faerských ostrovech. Obě oblasti jsou dánským autonomním územím a poslanci za tato území mají v parlamentu vyhrazeny čtyři mandáty.

Thorningová-Schmidtová, která byla vůbec první ženou v čele dánské vlády, ztratila přízeň voličů kvůli nepopulárním úsporným hospodářským opatřením. Premiérka parlamentní volby vypsala v naději, že oživení ekonomiky, které po nepopulárních reformách následovalo, jí zajistí znovuzvolení.

"Volby jsme nevyhráli a poraženi jsme byli na cílové čáře," sdělila Thorningová-Schmidtová podle agentury Reuters příznivcům. "Schopnost vést spočívá v tom odstoupit ve správnou chvíli. Ta přišla nyní," uvedla s dodatkem, že odstupuje z čela Sociálnědemokratické strany.

Výsledky naopak představují nečekaně přesvědčivé vítězství pro opoziční blok v čele s Rasmussenem, přestože jeho Liberální strana Venstre získala méně hlasů než pravicoví populisté z Dánské lidové strany (DF), která se staví proti přistěhovalectví a je spolu s Venstre také součástí opozičního bloku. DF získala 21,1 procenta odevzdaných hlasů. Stává se tak druhou největší parlamentní stranou po premiérčiných sociálních demokratech, kteří obdrželi 26,3 procenta hlasů. Venstre získala 19,5 procenta hlasů.

"Dnes večer jsme získali příležitost...ujmout se vedoucí úlohy v Dánsku," řekl Rasmussen. "Bereme na sebe (tento závazek)," uvedl také.

Sestavování vládní koalice by podle Reuters mohlo trvat i několik týdnů. Populistická DF během předvolební kampaně nenaznačila, zda by byla ochotna se poprvé za 20 let své existence stát vládní stranou. "Budeme tam, kde bude největší politický vliv," uvedl podle Reuters šéf DF Kristian Thulesen Dahl.
 

Liberálové i populisté mají na řadu politických otázek podobný názor. Rozděluje je ale otázka veřejných výdajů: Rasmussen je chce zmrazit, Dahl je pro jejich zvýšení. Populisté a další strany středopravé opozice se rovněž těsně před volbami dohodly na podpoře britského premiéra Davida Camerona v jeho úsilí reformovat vztahy mezi Británií a EU. DF chce jít ještě dál a vypsat referendum o setrvání Dánska v unijní osmadvacítce.