Jana Nagyová - Nečasová

Jana Nagyová - Nečasová Zdroj: ČTK

Soud zprostil Nagyovou viny ze zneužití vojenské tajné služby

Soud dnes zprostil Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, viny ze zneužití vojenské tajné služby ke sledování manželky tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS). Osvobodil i ostatní obžalované - exšéfy Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a Milana Kovandu a zpravodajce Jana Pohůnka. Verdikt není pravomocný. Podle obžaloby někdejší šéfka premiérova kabinetu v roce 2012 nezákonně a údajně z osobních důvodů zadala vojenské rozvědce sledování Nečasovy manželky Radky.

Kauza vedla k pádu vlády, Nečas se pak s Nagyovou oženil.

Zproštění viny se týká sledování Radky Nečasové, k druhé části obžaloby, která zahrnuje údajné sledování dvou zaměstnanců úřadu vlády, se soudkyně Helena Králová při čtení rozsudku zatím nedostala.

Králová v kauze rozhodovala již před rokem, kdy Nečasové uložila trestním příkazem roční podmíněný trest a případy spoluobviněných exšéfů Vojenského zpravodajství předala ministerstvu obrany, aby je vyřešilo jako kázeňské provinění. S tímto řešením nesouhlasili ani státní zástupci, ani advokáti obžalovaných, a soudkyně tak nyní musela věc projednat ve veřejném hlavním líčení.

Státní zástupce Rostislav Bajger navrhoval pro Nečasovou, která dnes k soudu ze zdravotních důvodů nedorazila, 3,5 roku vězení. Pro Páleníka, Kovandu a Pohůnka chtěl tresty 3,5 roku, tři roky a deset měsíců a tři roky a čtyři měsíce. Podle něj se u všech podařilo prokázat vinu.

Obžalovaní jeho tvrzení odmítají. Představitelé rozvědky tvrdí, že dostali úkol "z nejvyšších míst", aby provedli takzvané kontrasledování, tedy aby prověřili podezřelý pohyb kolem manželky premiéra a bezpečnostní riziko pro stát.