Evropská komise chce přerozdělit 40 000 uprchlíků, do Česka jich má jít 1192

Evropská komise chce přerozdělit 40 000 uprchlíků, do Česka jich má jít 1192 Zdroj: Globe media / Reuters / Antonio Parrinello

Další návrh: Evropská komise chce přerozdělit 40 000 uprchlíků, do Česka jich má jít 1192

Evropská komise se příští středu chystá navrhnout přerozdělení mezi země Evropské unie 40 tisíc uprchlíků z Asie a Afriky, kteří v současnosti žádají v Itálii a v Řecku o azyl. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroje komise. Pokud by pro Česko platila předběžně uváděná kvóta 2,98 procenta, mělo by se připravit na přijetí 1192 běženců.


Již dříve představila EK plán přerozdělení jiných 20 000 lidí, kteří jsou ještě mimo Evropskou unii; v tomto případě by podle představ Komise mělo Česko přijmout 525 osob.

Údajně chystaný přesun 40 000 lidí se týká uprchlíků zařazených do programu takzvaného přemísťování, tedy pomoci s přechodným rozdělováním migrantů do jiných zemí EU v situaci, kdy některé hraniční země unie nejsou s to příval zvládat.

Podle agentury ANSA jde podle předběžných údajů minimálně o 24 000 žadatelů o azyl vyskytujících se v současnosti v Itálii a o 16 000 v Řecku. Odhady ale jdou i ke 36, 40 až 60 tisícům na italském území, kteří mohou splňovat podmínky přerozdělení do dalších států EU.

Brusel původně pevné číslo nechtěl stanovovat. Podle Reuters bylo číslo 40 000 navrženo, aby se překonal odpor zemí, které proti kvótám mají námitky. Agentura přitom poukazuje hlavně na Francii.

Komise chce nicméně do konce roku připravit návrh na stálé rozdělování žadatelů o azyl mezi jednotlivými členskými zeměmi.

Kvóty, které EK navrhuje s ohledem na lidnatost jednotlivých unijních zemí, jejich ekonomiku, nezaměstnanost a další ukazatele, čeští představitelé odmítají a zdůrazňují princip dobrovolnosti. Podobný postoj jako Česko má například Slovensko či Polsko, naopak pro závazné podíly na řešení migrační krize je například Německo.

Půjde o již druhý návrh Evropské komise na přerozdělení běženců. Další oblastí týkající se kvót je takzvané přesídlování, kdy by jednotlivé členské země měly v letech 2015 a 2016 v rámci celoevropského programu poskytnout útočiště lidem, u nichž už je jasné, že mají nárok na mezinárodní ochranu, a kteří se zatím nacházejí mimo Evropu. Celkem by se program měl týkat 20 000 osob, na Česko by připadalo podle Komise 525 lidí.

Hraniční země EU si stěžuji na zjevnou nerovnoměrnost v potýkání se s uprchlickou problematikou. Jen šest členských zemí Evropské unie z celé osmadvacítky nyní vyřizuje zhruba 77 procent žádostí o azyl.

Loni bylo na území Evropské unie na 600.000 žadatelů o azyl. Nejsou proto vyloučeny tlaky na "spravedlivější" přerozdělení přistěhovalců i v tak rozsáhlém měřítku.

Od začátku roku přibylo v EU dalších 60 000 běženců prchajících před válkami a chudobou v Asii a v Africe, z toho více než polovina v Itálii.

Návrhy Evropské komise budou ve většině případů vyžadovat konzultaci s Evropským parlamentem a souhlas kvalifikované většiny zemí EU, která odpovídá 15 zemím unie, představujícím ovšem nejméně 65 procent evropských občanů.

Británie, Irsko a Dánsko, které mají výjimky v otázkách azylové a přistěhovalecké politiky, víz a hraničních kontrol, by podle všeho neměly v této záležitosti hlasovat.