ZDENĚK MARŠÁL, 35 LET, jednatel společnosti Greendata. Prostě odstavil auto a teď lítá na kole. Single speed,  cena asi 20 000 Kč.

ZDENĚK MARŠÁL, 35 LET, jednatel společnosti Greendata. Prostě odstavil auto a teď lítá na kole. Single speed, cena asi 20 000 Kč. Zdroj: Roman Černý

Móda bicyklismu zachvátila města, aneb co Čech, to cyklista

Českem se už léta šíří bicyklismus. Bicyklismus jako životní postoj části městských obyvatel s inspirací v západní Evropě a USA. Kolo už není jen pouhým dopravním prostředkem či sportovním náčiním, stává se vyjádřením progresívního stylu chování a někteří členové komunity je téměř uctívají.

Vyznavači bicyklismu jsou v posledních letech čím dál víc slyšet. Etablují se z občanských spolků, ale i z politických, státních a obecních struktur. Prosazují pro cyklisty nové stezky a lepší podmínky v městské dopravě. Nás, kteří sice bicykl vlastníme, ale používáme ho spíš rekreačně, přemlouvají, abychom na něm jezdili do práce, do školy, za nákupy a kolo používali co nejvíc místo aut. Opírají se o průzkumy, které jim dávají za pravdu ať už z dopravního, či zdravotního hlediska, zavádějí nové marketingové výrazy, jako je „aktivní mobilita“.

Jejich argumenty se hezky poslouchají. Nesou v sobě punc jakési obrody, příklonu ke zdravějšímu a „cool“ stylu.

Ačkoli se na celostátní úrovni věci mění pomaleji, než by si vyznavači bicyklismu přáli, trend je zřejmě nezadržitelný. Rozhodní odpůrci, jako je exporadce prezidenta Ladislav Jakl, prohrávají. Kola se budou stále víc míchat do městské dopravy a bude třeba jim udělat ještě víc místa.

Velký text o „bicyklismu“ a mnoho dalších zajímavých informací o tomto trendu si můžete přečíst v novém Reflexu, který vychází ve čtvrtek 21. června 2015.

Obálka 21Obálka 21|Reflex