Majitel restaurace zakázal vstup Putinovým fandům.

Majitel restaurace zakázal vstup Putinovým fandům. Zdroj: ČTK

Poláci stále více nesnášejí Rusko a Putina. V podstatě jim u našich sousedů už nikdo nevěří

Jak pokračoval ozbrojený konflikt na Ukrajině, provokace ruských letadel ve vzdušném prostoru Pobaltí i lodí a ponorek v různých moří kolem Evropy, v sousedním Polsku prudce vzrostly obavy z politiky Kremlu a nedůvěra v Rusko i prezidenta Vladimira Putina. Poláci reagují na ruskou propagandu zcela opačně, než se její tvůrci asi domnívají – objevuje se stále větší odpor proti ruské imperiální politice.

Podle rozsáhlého průzkumu významného think tanku Pew Research Center, který se mnoho let věnuje zjišťování nálad obyvatelstva v desítkách zemí světa, je v současnosti až 81 procent Poláků negativně naladěno proti Rusku. Pouze 12 procent obyvatel našeho severního souseda se vyjadřuje k Rusku kladně. Změny v procentech jsou přitom obrovské. V letech 2007 až 2013 se totiž na Rusko dívalo vyloženě negativně jen kolem poloviny Poláků. A určitým způsobem je tolerovala asi třetina lidí. Anexe Krymu, válka na Ukrajině (s kterou Polsko sousedí) a provokace ruské strany, vše rychle změnily.

Loni pak uvedlo pouze 8 procent Poláků, že mají důvěru ve Vladimira Putina, což je ve srovnání s rokem 2012 pokles o polovinu procentních bodů.

 

Pew Research CenterPew Research Center | Zdroj a graf: Pew Research Center