Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: Reuters

Studie amerického ministerstva obrany tvrdí, že Putin trpí autismem. Moskva se zlobí

Mluvčí Vladimira Putina velmi rozhořčeně odmítl studii interního think tanku amerického ministerstva obrany, která tvrdí, že ruský prezident má Aspergerův syndrom, což je forma autismu, kterou bývají lidé postiženi celoživotně.

„To je hloupost, která není hodna komentáře,“ řekl zpravodajskému webu Gazeta.ru mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov. Reagoval tím na článek z tohoto týdne v deníku USA Today, který tvrdí, že interní think tank Pengatonu, Office of Net Assessment, vydal v roce 2008 vědeckou studii, která to má potvrzovat.

Kvůli této formě autismu prý nedokáže Putin dobře komunikovat se svým nejbližším okolím, a extrémním způsobem kontroluje naprosto vše, co jeho spolupracovníci dělají.

Zvláštní je, že Pentagon tuto informaci nedementoval, pouze ji bagatelizoval tím, že studie nakonec nikdy ani nedoputovala na stůl ministra obrany či dalších nejvyšších amerických představitelů.

Jenže vědci tvrdí, že studie skutečně dospěla k tomu, že Putin je autista. „Podle předních neurologů vše nasvědčuje tomu, že Vladimir Putin trpí Aspergerovým syndromem, který ovlivňuje všechna jeho rozhodnutí,“ napsala Brenda Connors, vedoucí pracovnice na US Naval War College. Ta léta analyzuje i řeč těla mnoha světových vůdců.

„Teorie o stavu pana Putina nemůže být ale s konečnou platností potvrzena bez důkladného vyšetření jeho mozku,“ konstatuje se v textu z roku 2008.