Kellnerova PPF se plácla přes kapsu a koupila České filharmonii vzácné nástroje za 15 milionů

Kellnerova PPF se plácla přes kapsu a koupila České filharmonii vzácné nástroje za 15 milionů Zdroj: Česká filharmonie

Kellnerova PPF se plácla přes kapsu a koupila České filharmonii vzácné nástroje za 15 milionů

Česká filharmonie dostala nedávno zajímavý dar – skupina PPF investovala 15 milionů korun do nákupu několika starých špičkových strunných hudebních nástrojů a koncem minulého roku je předala filharmonikům k užívání.

Zvuk orchestru tak obohatily čtyři exkluzivní hudební nástroje: Housle z dílny Giovanniho Marii Valenzana z roku 1825 a Pietra Messoriho z roku 1924, dále viola Ettora Soffrittiho z roku 1927 a violoncello od nejlepšího francouzského houslaře všech dob Jeana-Baptista Vuillauma z roku 1844.

Přestože nástroje koupila PPF, která patří nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi, výběr provedla komise odborníků a té předsedal šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek.

A důvod celé akce?

Zatímco dechové nástroje ztrácejí věkem na hodnotě, u smyčcových je tomu právě naopak. Nejvíce ceněné jsou přitom smyčcové nástroje italské výroby, které bývají i dobrou finanční investicí. „Hledali jsme nástroje z Itálie, nejlépe z 19. nebo začátku 20. století, jsou dobře odolné vůči případným klimatickým změnám a přepravě, ale dokonce se jejich cena může během let i zmnohonásobit,“ říká k tomu Jiří Poslední, violista České filharmonie.

Ceny nejdražších houslí světa přitom skutečně dosahují až několika stovek milionů korun. „Cena těchto nástrojů po léta soustavně roste velmi stabilním tempem. Nástroje, které skupina PPF zakoupila, byly v pražském Rudolfinu (sídle České filharmonie – poznámka redakce) hudebníky pečlivě zkoušeny a systematicky a důkladně mezi sebou porovnávány. Jsem si jist, že zvítězily zvukově absolutně nejlepší,“ dodává mistr houslař Jan Špidlen, který byl k výběru také přizván.