Sadžída Rišávíová

Sadžída Rišávíová Zdroj: Reuters

Jordánsko popravilo teroristku Rišávíovou a dalšího vězně

Jordánsko dnes za rozbřesku popravilo vězněnou iráckou extremistku Sadžídu Rišávíovou a dalšího iráckého radikála, oba byli již dříve odsouzeni k trestu smrti. Podle agentury AP to oznámil jordánský vládní mluvčí. Jordánsko popravu obou odsouzenců uspíšilo v reakci na vraždu svého pilota Maáze Kasásby, kterého radikální hnutí Islámský stát podle všeho upálilo.

Popravy byly vykonány jen několik hodin poté, co islamisté zveřejnili video, na kterém je vidět upálení šestadvacetiletého Kasásby. Pilot, který padl do zajetí na konci prosince, byl údajně zabit již 3. ledna.

Ammán původně usiloval o výměnu Kasásby za Rišávíovou. Vyjednávání se ale před několika dny zadrhlo údajně poté, co jordánské úřady chtěly důkaz, že pilot stále žije.

Iráčanka Rišávíová byla v Jordánsku vězněna kvůli spoluúčasti na atentátech na ammánské hotely z roku 2005. Byla odsouzena k trestu smrti, i když své nálože neodpálila. Při útocích zahynulo 60 lidí. Proti verdiktu se ale odvolala, proto trest nebyl dosud vykonán. Ammán v úterý ohlásil, že spolu s Iráčankou budou v rámci odplaty popraveni ještě tři muži odsouzení za členství v militantní organizaci.