Čínský jüan

Čínský jüan Zdroj: Profimedia

V Číně fungovala více než rok falešná banka, úřady si ničeho nevšimly

V přepočtu téměř 800 milionů korun vložili důvěřiví Číňané do falešné banky ve městě Nankingu na východě země. Podvodu si údajně nevšimly celý rok ani úřady, ani policie.

Pět podvodníků, kteří vybudovali důvěryhodnou provozovnu s přepážkami a zaměstnaneckými uniformami jako v kterékoli jiné bance, už prý policie zadržela. Jednu z podezřelých prý zatkla na cestě do Macaa, ráje asijského hazardu, napsal web BBC.

Podvodu prý naletělo kolem 200 střadatelů, kteří v roce 2014 do falešné banky uložili celkem 200 milionů jüanů. Na nesrovnalosti upozornil podnikatel, který složil na účet v přepočtu asi 48 milionů korun, nedostal ale slíbené úroky a údajná banka mu na jeho žádost odmítla úspory vrátit.

Podle policejního vyšetřování za podvodem stálo venkovské družstvo, které nemělo akreditaci pro poskytování bankovních služeb. Klientům prý slibovalo úroky ve výši dvou procent týdně. Ani to údajně nikomu nepřišlo divné.

Skutečnost, že falešná banka mohla fungovat více než rok bez povšimnutí úřadů, vyvolala vlnu kritiky. "Více než rok, to vypadá, jako by úřady osleply," uvedl jeden z uživatelů čínské sociální sítě Weibo. "Falešná banka a falešné místní úřady," komentoval další.