V Německu sílí antiislámské nálady

V Německu sílí antiislámské nálady Zdroj: ČTK

V Německu sílí antiislámské nálady, stále více lidí schvaluje pochody proti muslimům

Velmi znepokojivý výsledek pro vládu Angely Merkelové přinesla anketa společnosti pro výzkum veřejného mínění Forsa pro německý magazín Stern. Mnoho Němců se stále ostřeji staví proti masovému přistěhovalectví muslimů. 13 procent lidí se chce zúčastnit pochodů proti muslimům a téměř 30 procent je považuje za oprávněné.

Je to jeden z dalších signálů, které ukazují znechucenost obyvatel mnoha západoevropských zemí vůči muslimským imigrantům.

Německo přitom nabízí pro imigranty velmi dobré podmínky – jen v minulém roce do země přišlo kolem 200 000 uprchlíků, což je čtyrikrát více než v roce 2012. Uvažuje I o tom, že by přijalo vice než 100 běženců ze Sýrie. V zemi ale vzrůstá nespokojenost a pokračují demonstrace proti přistěhovalcům.

Kancléřka Merkelová proto ve svém novoročním projevu varovala Němce před podporou organizace PEDIGA (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes), což je organizace jež stojí za pravidelnými pondělními protimuslimskými pochody v Drážďanech.

Cílem PEDIGY je zabránit islamizaci západní Evropy. Když organizovala 20. října první demonstraci v Drážďanech, přišlo jen 350 lidí. Jenže před Vánocemi už 18 tisíc a počet se neustále zvyšuje. Přidávají se i další německá města. 

Podle Merkelové jsou ale lídři PEDIGY nenávistní rasisté a Německo musí zůstat na straně lidí jež prchají před „válkou a chudobou“.