Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia

První dítě nového roku se v Praze narodilo 40 vteřin po půlnoci

První dítě nového roku se v Praze narodilo 40 vteřin po půlnoci v porodnici u Apolináře. Dívka Eliška má 48 centimetrů a 3170 gramů. ČTK to řekl Filip Brož, mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, pod kterou gynekologicko-porodnická klinika spadá. Eliška bude i jedním z prvních novorozenců roku 2015 v Česku.

Prvním dítětem narozeným v novém roce 2014 v Praze se stala dívka Alma. Novorozenec s mírami 2,96 kilogramu a 49 centimetrů přišel na svět v 00:11 také v porodnici u Apolináře.

Praha tradičně odměňuje všechny pražské děti narozené na Nový rok. Chce tak zabránit soutěžení porodnic o prvenství. Zda tomu tak bude i letos a jaký dar děti dostanou, by mělo město teprve rozhodnout. Podmínkou obvykle je, že matky musí mít trvalé bydliště v Praze.

Finanční dary se dětem narozeným na Nový rok v Praze předávají od roku 2002. Nejprve to byla odměna 10.000 korun, od roku 2005 se zvýšila na 15.000. Finanční dary získávaly matky i před rokem 2002, jejich podoba byla ale různá. Někdy dostala peníze pouze matka prvního pražského miminka, jindy byly odměněny i matky dětí narozených na Silvestra.