Cena ropy zvrátila růst a klesla nejníže od května 2009

Cena ropy zvrátila růst a klesla nejníže od května 2009 Zdroj: ČTK

Cena ropy klesla nejníže od května 2009

Ceny ropy zvrátily počáteční růst a pozdě odpoledne klesly až na nejnižší hodnotu od května 2009. Ropa nejprve rostla kvůli obavám z přerušení dodávek z Libye, později však mezi investory převážil názor, že ropy na trhu je dostatek a výpadek z Libye nebude mít na dodávky na trh dopad. Objem obchodování je nízký, protože mnoho investorů má kvůli svátkům volno, což nahrává výrazným výkyvům ceny. 

Cena severomořské ropy Brent kolem 19:40 SEČ klesla o 1,6 dolaru na 57,85 dolaru za barel, když během dne vystoupila až na 60,43 dolaru. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila 1,31 dolaru na 53,42 dolaru za barel, když předtím naopak stoupla až na 55,74 dolaru za barel.

Ropa Brent letos v červnu stoupla na roční maximum nad 115 dolarů za barel, od té doby však klesla již o téměř 46 procent. Pokles zrychlil po listopadovém rozhodnutí ropného kartelu OPEC ponechat v platnosti současné těžební kvóty. Ceny ropy jsou tak na nejlepší cestě vykázat za celý rok největší pokles od roku 2008 a druhý největší od 80. let 20. století, kdy se začalo s termínovými kontrakty obchodovat.

Libye má stále problémy z blokádami přístavů. Několik dní se zde také bojuje o největší vývozní terminál As-Sidr, který nedávno zasáhla raketa. Těžba v zemi tak klesla na pouhých 128.000 barelů ropy denně. Před pádem vlády Muammara Kaddáfího v roce 2011 země vytěžila 1,6 milionu barelů denně.

Obchodníci očekávají další pokles cen ropy, protože dodávky na trh jsou velmi vysoké a poptávka nejistá. Dnešní vývoj v Řecku také vyvolal obavy o další výhled růstu v Evropě. Řecký parlament ani napotřetí nedokázal zvolit nového prezidenta a zemi čekají za necelý měsíc předčasné parlamentní volby. Mezinárodní měnový fond proto oznámil, že pozastavil výplatu další části finanční pomoci Řecku do vzniku nové vlády, napsala agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA       TYP       KONTRAKT       AKTUÁLNÍ CENA       PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR

Londýn    ICE Brent      únor                   57,85                         59,45

New York Nymex WTI    únor                   53,42                         54,73