Benzin

Benzin Zdroj: Profimedia.cz

Jedete do ciziny na nákup či lyže? Natankujte doma, kromě Polska je to levnější

Pokud se chystáte navštívit oblíbená zahraniční lyžařská střediska, nebo pojedete na nákupy, měli byste před jízdou natankovat doma. V tuzemsku totiž většinou vyjdou pohonné hmoty levněji než v alpských zemích nebo třeba na Slovensku. Vyplývá to z aktuálních údajů na webu Ústředního Automotoklubu ČR (ÚAMK) a dat společnosti CCS.

Podle CCS, která dlouhodobě sleduje vývoj cen pohonných hmot v Česku, klesla za poslední měsíc cena paliv na českých pumpách o více než dvě koruny. Podobným tempem klesly ale i ceny ve většině evropských států. O zlaté neděli stál nejprodávanější benzin Natural 95 v tuzemsku průměrně 32,63 koruny za litr, nafta se prodávala za 32,79 Kč/l.

Z tradičních lyžařských destinací jsou nejvyšší ceny pohonných hmot v Itálii. Tamní pumpaři si za litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 účtují v přepočtu 46,45 Kč/l, což je o téměř 14 korun více v Česku. Výjimku tvoří pouze bezcelní zóna ve středisku Livigno. V tomto týdnu se zde nafta tankovala zhruba za 27,3 Kč/l a Natural 95 dokonce za 24,3 Kč/l.

V Německu a Rakousku se od tuzemských cen liší hlavně cena benzinu. Ten je například v Rakousku dražší o více než pět korun na litr. Ceny nafty jsou proti českým cenám vyšší pouze mírně. Více než doma zaplatí řidiči za pohonné hmoty i ve Slovinsku nebo Francii.

Dráž než v Česku je také na Slovensku. Průměrná cena Naturalu 95 je zde 38,47 Kč/l, nafta stojí 35,37 Kč/l. Ze sousedních zemí tak zůstává jedinou levnější zemí Polsko, kde se průměrné ceny pohonných hmot dlouhodobě pohybují jednu až dvě koruny pod tuzemskými cenami.

Průměrné ceny pohonných hmot ve vybraných evropských zemích:

Ceny pohonných hmotCeny pohonných hmot|ÚAMK, CCS

Zdroj: ÚAMK, CCS, ** v Německu cena Natural 98