Zdroj: Profimedia.cz

Skotové vítězí: Získají právo určovat si daň z příjmů

Než šli Skotové letos 18. září hlasovat v ostře sledovaném referendu, jestli budou samostatným státem, slíbil jim britský premiér David Cameron, že když se vysloví pro setrvání ve Velké Británii, získají nové pravomoci. Parlamentní komise britského parlamentu nyní skutečně doporučila rozsáhlé převedení pravomocí na skotský parlament.

Britský parlament zřídil speciální mezistranickou komisi, která měla navrhnout, které důležité pravomoci budou převedeny na skotský parlament. Ta nyní vydala závěrečnou doporučující zprávu.

Podle návrhu takzvané Smithovy komise, bude Skotsko určovat sazby daně z příjmu a celý výnos bude příjmem skotského rozpočtu. Dosud v Británii existuje jednotná daň z příjmu, která je příjmem celobritského rozpočtu, o kterém rozhoduje britský parlament. Ten má nadále určovat jen daňový základ a odečitatelné položky.  Skotové mají takto být odpovědní jen za daň z příjmu fyzických osob, zatímco daň ze zisku firem má být nadále britskou kompetencí.

Do skotského rozpočtu má jít nově také prvních deset procentních bodů daně z přidané hodnoty vybrané ve Skotsku. Současná základní sazba DPH ve Velké Británii je 20 procent, takže polovina z toho by šla do skotského rozpočtu (například DPH na potraviny jsou ale v Británii nulové).

Spolu s daňovými výnosy mají na Skotsko přejít i kompetence pro výplatu řady sociálních dávek od pohřebného po invalidní příspěvky či příspěvek na otop. Starobní důchody mají zůstat v kompetenci Británie.

Závěry Smithovy komise jsou dostupné na adrese www.smith-commission.scot, která je symbolicky umístěná pod novou internetovou doménou .scot. Doména .scot pro Skotsko existuje od července letošního roku.