John McCain

John McCain Zdroj: Reuters

Jsem velmi znepokojen postojem Zemana k Rusku, řekl americký senátor McCain

Vlivný americký senátor John McCain je velmi znepokojen postojem českého prezidenta Miloše Zemana vůči Rusku a jeho prezidentovi Vladimiru Putinovi. Výroky a akce českého prezidenta označil dnes McCain za pozoruhodné. Západ by měl podle republikánského senátora na ruskou agresi na Ukrajině reagovat mnohem razantněji, měl by Kyjevu dodávat zbraně a postavit se ruské propagandě.

"Jsem velmi znepokojen trendem v některých zemích východní Evropy, včetně České republiky. Některé věci, které zazněly o Rusku, názorové změny, které se udály," řekl McCain v dnešní debatě o odkazu Václava Havla, která se uskutečnila v knihovně amerického Kongresu. Konkrétně se přitom zmínil o maďarského premiérovi Viktoru Orbánovi a o Miloši Zemanovi.

"Vidíme výroky českého prezidenta, které jsou velmi pozoruhodné," podotkl McCain. "Zdá se, že je tu jakási názorová změna a snaha vyjít s Vladimirem Putinem," uvedl dále. V tomto kontextu také připomněl nedávný pražský protest proti Zemanovi, který označil za velmi temperamentní. 

Zeman na sebe v poslední době upozornil například vystoupením na konferenci Dialog civilizací na řeckém Rhodu, kterou organizoval ruský oligarcha a Putinův blízký spolupracovník Vladimir Jakunin. Český prezident ve svém vystoupení na konferenci mimo jiné přirovnal válku na Ukrajině ke chřipce. V minulosti také hovořil o tom, že na Ukrajině nedochází k ruské invazi, a to v době, kdy zástupci NATO informovali o tisícovkách ruských vojáků a o těžké vojenské technice na východě této země.