Studenti, o svátcích si už nevyděláte. Navrhl to Senát, ten chce zavřít i obchody

Studenti, o svátcích si už nevyděláte. Navrhl to Senát, ten chce zavřít i obchody Zdroj: Profimedia.cz

Je to špatné - kupní síla Čechů se snižuje, v EU jsme už téměř na chvostu

V evropském žebříčku kupní síly obyvatelstva se Česko letos propadlo až na 26. místo. Před nás se dostaly například Litva a Estonsko, lépe je na tom dokonce už i Slovensko. Navíc se to pořád horší - loni bylo Česko na 24. místě, v roce 2010 na 23. pozici. Vyplývá to ze studie společnosti Incoma GfK „Kupní síla v okresech a obcích ČR 2014“.

"Trend poklesu úrovně kupní síly českých domácností ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi, který započal v roce 2011, prohloubila i loňská intervence ČNB. Tu pocítili především ti, kteří rádi nakupují v zahraničí, nebo více cestují, ale i ti, kteří prostě jen nakupují dovážené výrobky," uvedl Šimon Dvorský ze společnosti Incoma GfK.

V čele evropského žebříčku je s velkým náskokem Lichtenštejnsko, následované Švýcarskem a Norskem.

V rámci Česka jsou ale v úrovni kupní síly značné regionální rozdíly. Nejvyšší kupní sílu vykazuje Praha (index 130,1) a Středočeský kraj (106,4). Na opačném konci žebříčku jsou kraje Ústecký (89,0) a Moravskoslezský (89,8). Hodnota 100 procent představuje český průměr.

Náskok Prahy se podle studie ale postupně snižuje, naopak bohatne "prstenec" obcí v těsném okolí hlavního města. Jde hlavně o Roztoky, Úvaly, Černošice, Jesenici u Prahy, Čelákovice či Brandýs nad Labem - Starou Boleslav. Naopak většina "chudších" sídel je situována v severněji položených oblastech státu.