Nepál

Nepál Zdroj: EPA

Vrtulníky pro sedm Čechů, kteří uvízli v Himaláji kvůli sněhové lavině, přiletí až v sobotu

Skupina sedmi Čechů pod vedením majitele CK Livingstone Rudolfa Švaříčka uvízla v Himálaji vinou velkého množství sněhu ve výšce 4300 metrů. Nejsou zranění, ale dva jsou vyčerpaní. Dvě helikoptéry, které je mají přepravit do nemocnice v nepálské metropoli Káthmándú, pro ně poletí kvůli nepřízni počasí zřejmě až v poledne tamního času, tedy kolem 7:00 středoevropského času, řekl ČTK Vlastimil Divoký, mluvčí ERV pojišťovny, u které jsou cestovatelé pojištěni. 

Jde podle něj o zkušené horské turisty. Skupina nebyla přímo zavalena lavinou, ale kvůli velkému množství sněhu nemůže pokračovat v cestě, dodal Divoký. "Průvodce zájezdu Švaříček je vybaven satelitním telefonem a je ve spojení jak s námi, tak s partnerskou cestovní kanceláří v Nepálu," doplnila spolumajitelka kanceláře Jitka Popelková. Zdůraznila, že všichni jsou v pořádku. Vyčerpání podle ní souvisí jak s 18denním trekem, tak s extrémním počasím. Pro velké závaly sněhu není možné dokončit trek, budou tedy přepraveni pomocí vrtulníků do civilizace.

V Nepálu si sněhové bouře a laviny tento týden vyžádaly nejméně 29 obětí. V zemi by podle vyjádření českého ministerstva zahraničních věcí mělo být zhruba 120 Čechů, zatím se nepodařilo kontaktovat 93 z nich.

Sněhové bouře a laviny udeřily tento týden ve střední části Nepálu, kromě oblasti osmitisícovek Annapurna a Dhaulágirí zasáhly především údolí Mustang. Zahraniční tiskové agentury s odvoláním na místní úřady uvedly, že zahynulo minimálně 29 lidí. Týmy záchranářů nadále pátrají po desítkách pohřešovaných, do bezpečí se dostalo víc než 230 osob, polovina ze zachráněných jsou podle agentury Reuters cizinci. Zvláště v oblasti Annapurny se v tomto období pohybují až stovky zahraničních turistů. Údaje o počtu nezvěstných se různí, agentura AP informovala, že se v okolí trasy nadále pohřešuje 70 lidí.

Vzhledem ke zlepšení počasí v oblasti Annapurny dnes záchranáři rozšířili operaci, při které jim pomáhá devět vrtulníků. Z okruhu kolem Annapurny dnes podle agentury AP přepravili do bezpečí 40 horolezců a mají informace o dalších 50, kteří jsou v pořádku, ale odříznuti od okolního světa v jedné z místních vesnic.

Až třítýdenní okruh kolem Annapurny patří mezi klasické himálajské trasy a zejména na jaře a teď v říjnu se na něj vydává mnoho turistů. Nynější počasí se sněhovými bouřemi, které je zde pro toto roční období netypické, přinesly do centrálního Nepálu dozvuky tajfunu Hudhud, který o víkendu udeřil ve východní Indii.

Do Nepálu ročně vycestuje zhruba tisíc českých turistů. České cestovní kanceláře budou zájezdy do Nepálu v blízkých plánovaných termínech realizovat, vyhnou se však oblasti postižené nedávno sněhovými bouřemi a lavinami, sdělila Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.