Nigel Farage

Nigel Farage Zdroj: Tomáš Tesař

Britská politická scéna se otřásla – Farageova UKIP má prvního poslance

Strana za nezávislost Velké Británie (UKIP), která v květnu zvítězila ve volbách do Evropského parlamentu, bodovala teď v doplňovacích volbách do Dolní sněmovny. Je to vůbec poprvé, kdy se strana vedená europoslancem  dostala do národního parlamentu.

V září přestoupil poslanec britského parlamentu za Konzervativní stranu Douglas Carswell k UKIPu. Stal se tak vůbec prvním poslancem za tuto stranu, ale jen na pouhé dvě minuty. Záhy totiž ohlásil rezignaci na mandát s tím, že by nebylo čestné v parlamentu zůstat, když byl původně zvolen za jinou stranu. V jeho obvodu se tak nyní konaly doplňovací volby, ve kterých již kandidoval za UKIP – a vyhrál.

Doplňovací volby se konaly ještě v jednom obvodu, tam zvítězila Labour Party a strana UKIP skončila těsně druhá o pouhých 600 hlasů.

Podle Nigela Farage tyto výsledky otřásly britskou politickou scénou. Ta byla po léta navyklá na dominanci dvou stran, levicové Strany práce a Konzervativní strany.

UKIP je známá svým požadavkem na vystoupení Velké Británie z Evropské unie, prosazováním nízkých daní a požadavkem na omezení imigrace do Spojeného království. Během nedávného referenda o osamostatnění Skotska zastávala jednotu země.

Řádné volby do Dolní sněmovny, která má 650 členů, se v Británii budou podle všeho konat v v květnu příštího roku.