V Mnichově odstartoval 181. ročník Oktoberfestu.

V Mnichově odstartoval 181. ročník Oktoberfestu. Zdroj: profimedia.cz

V Mnichově začal 181. ročník Oktoberfestu, máz piva stojí v přepočtu 275 korun

Tradiční zvolání "O'zapft is!" (je naraženo) zahájilo dnes v poledne v Mnichově 181. ročník pivního festivalu Oktoberfest. Během dvou týdnů přiláká největší pivní slavnost na světě do bavorské metropole na šest milionů návštěvníků. Milovníci silného piva a bavorské dechovky ale budou letos muset sáhnout hlouběji do kapsy, neboť pivo je na Oktoberfestu nejdražší v historii. Cena za litrovou sklenici, takzvaný máz, v některých pivních stanech poprvé překročila hranici deseti eur (275 korun).

Oktoberfest tradičně začal naražením prvního sudu v obřím festivalovém stanu rodiny Schottenhamelů. Postaral se o to mnichovský primátor Dieter Reiter, pro kterého to byla po letošním zvolení do čela města premiéra v čestné funkci "prvního narážeče". S nesnadným úkolem zarazit pípu drevěnou palicí do sudu se vyrovnal bez potíží, stačily mu čtyři údery.

Reiter tak při své premiéře nezůstal příliš ve stínu svého předchůdce Christiana Udeho, který jako mnichovský primátor narážel sudy na Oktoberfestu 20 let a festivalové sudy s lehkostí narážel na dvě rány. Kvůli změně ve vedení města nicméně letos muselo být nově uspořádáno prostranství pro narážení prvního sudu. Nový primátor je na rozdíl od Udeho pravák, a proto potřeboval stát na opačné straně sudu.

Zahájení pivního festivalu přilákalo desítky tisíc lidí. Slavnostní příchod v bavorských krojích - ženy v dirndlech a muži v kožených kalhotech - nenarušil ani déšť, který se před polednem přehnal přes bavorskou metropoli. Mezi čestnými hosty nechyběl ani bavorský premiér Horst Seehofer, který také podle tradice jako první ochutnal festivalové pivo.

Po sborovém zvolání "O'zapft is!" a prvním letošním zpěvu tradiční písně Ein Prosit (Na zdraví) se roztočily pípy ve 14 velkokapacitních a 21 menších pivních stanech a daly se do pohybu kolotoče, horské dráhy a další atrakce na festivalové louce. Festival ale dodržel i méně oblíbenou tradici posledních let, opět zvedl ceny. Pivo na Oktoberfestuu proti loňsku zdražilo průměrně o 2,6 procenta a v sedmi velkokapacitních stanech stojí už více než deset eur. Cena mázu piva se na Oktoberfestu pohybuje mezi 9,70 a 10,10 eury (267 a 278 korunami).

Počátek pivních slavností spadá do října 1810, kdy po své svatbě uspořádali bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pro obyvatele království na louce za Mnichovem slavnost s koňským dostihem. Akce měla úspěch a začala se konat pravidelně jako říjnová slavnost (Oktoberfest). Svůj název si udržela i poté, co kvůli teplejšímu počasí její začátek organizátoři posunuli na září.

Samotný festival se ale postupně proměnil v obří komerční podnik, kde v současnosti hosté utratí stovky milionů eur. Očekává se, že letos stejně jako v předchozích letech návštěvníci na Tereziánské louce vypijí téměř sedm milionů litrů piva.