Kyjev a separatisté se prý dohodli na příměří pro východní Ukrajinu

Kyjev a separatisté se prý dohodli na příměří pro východní Ukrajinu Zdroj: ČTK

Kyjev a separatisté se dohodli na příměří. Začne platit v pátek večer

Na Ukrajině by od dnešních 18:00 místního času měly utichnout boje mezi armádou a proruskými separatisty. Příslušnou dohodu o příměří dnes v Minsku uzavřeli zástupci ukrajinské vlády a povstalců. Uzavření úmluvy potvrdili ukrajinský prezident Petro Porošenko, separatisté i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Porošenko podle agentury Reuters následně vydal armádě rozkaz, aby v určený čas zastavila palbu. Kreml již dohodu o příměří přivítal a vyzval k bedlivé kontrole jejího dodržování.

Porošenko o uzavření dohody informoval na svém twitterovém účtu, žádné podrobnosti o dojednaných podmínkách neuvedl. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk mezitím v televizním projevu prohlásil, že mírový plán musí vedle klidu zbraní obsahovat podmínky stažení "ruských sil a ruských banditů a teroristů" a obnovu ukrajinských státních hranic s Ruskem.

Separatisté z nikým neuznané Luhanské lidové republiky dali na vědomí, že dohoda o příměří nemění jejich postoj k ukrajinským úřadům. "Klid zbraní neznamená konec (naší) politiky žádající odtržení (od Ukrajiny)," citoval Reuters luhanského povstaleckého předáka Igora Plotnického. Zastavení bojů je prý ale nutné, aby se předešlo dalšímu krveprolití.

Ruský zpravodajský portál RT.com s odvoláním na své zdroje uvedl, že dohoda má celkem 14 bodů, které mimo jiné řeší otázky kontrol a výměnu vězňů. Podle Reutes je v podmínkách stanoveno, že na dodržování příměří bude dohlížet OBSE a že bojové síly obou znesvářených stran zůstanou na svých nynějších pozicích. Agentura ITAR-TASS informovala o dvanáctibodovém plánu. Přesné znění podmínek ale prozatím není k dispozici.

Agentura DPA dnešní dohodu o příměří považuje za vůbec první, kterou Kyjev a povstalci během několika měsíců bojů společně uzavřeli. Již v červnu ale ukrajinská armáda vyhlásila jednostranný klid zbraní, ke kterému se následně připojili i povstalci. Boje se však po několika dnech opět rozhořely, obě strany se totiž navzájem obviňovaly z porušování příměří.

Separatisté již ve čtvrtek uvedli, že se dnes ke klidu zbraní hodlají připojit hodinu po ukrajinské armádě, jako podmínku si ale kladou to, že Kyjev přijme mírový plán ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten mimo jiné počítá s ukončením bojů, stažením dělostřelectva a obnovou sociálních a zdravotnických zařízení.

Jednání takzvané kontaktní skupiny v Minsku začala kolem 13:00 SELČ a zúčastnili se jich také zástupci Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Na východě Ukrajiny dnes i po zahájení jednání v Minsku pokračovaly boje a podle řady expertů bude i po vyhlášení příměří zřejmě trvat ještě delší dobu, než skutečně nastane klid zbraní, upozornila agentura DPA.