Důchod

Důchod Zdroj: Marek Douša

Vyspělý svět stárne, týká se to i Česka. Může to vyvolat dramatické problémy s důchody

Vyspělý svět bude mít vážné problémy s hospodářským růstem, důchody i pracovními silami. Varuje před tím studie ratingové agentury Moody´s. Podle ní může být už za 15 let situace poměrně dramatická v mnoha zemích. Situace se v tomto směru zhoršuje i v České republice. Už za 10 let by měla být i u nás více než pětina obyvatel starších 65 let. A důchodová reforma v nedohlednu.

Nejstarší obyvatelstvo bude mít výhledově (a je to realita už dnes) Japonsko. V roce 2025 má být až 30 procent lidí v zemi vycházejícího slunce starších 65 let. Následuje Německo (přes 25 procent) a nad pětinu se dostanou i Itálie, Hong Kong, Portugalsko, Malta, Finsko, Slovinsko, Řecko, Nizozemsko a dalších dvacet zemí. Podobné problémy čekají vlastně všechny vyspělé státy. Kromě nich ale i Kubu či Bosnu a Hercegovinu.

Situace se v tomto směru mění i v rychle se rozvíjejících státech, jakými jsou Čína, Indie a Brazílie, ale tam ještě není výhled tak špatný. Ale například Rusko či Ukrajina trpí navíc trvalým poklesem počtu obyvatelstva i silnou emigrací a to má také negativní ekonomické dopady.

Přes všechna tvrzení problém nevyřeší ani přistěhovalectví, protože vyspělé státy (například v Evropě) se mu z politických a bezpečnostních důvodů více brání. Navíc o vystěhování mají zájem především lidé s malou kvalifikací.