Švýcarsko

Švýcarsko Zdroj: Profimedia.cz

Švýcarsko slaví svátek u příležitosti svého založení. Proč je tak úspěšné?

Připomínat státní svátek některé cizí země může zavánět nudou. Ale pokud se ta země jmenuje Švýcarsko, tak to nutí k zamyšlení. Je to totiž jeden z nejdéle dobře fungujících států světa. Proč tomu tak je?

Švýcarsko je dnes jednou z nejvyspělejších zemí světa díky nízkým daním, ekonomické svobodě a účinné kontrole občanů nad politiky prostřednictvím přímé demokracie.

Dnes, 1. srpna, slaví Švýcarsko státní svátek u příležitosti založení aliance mezi třemi kantony v roce 1291. Kantony Uri, Schwyz a Unterwalden se spojily v obraně proti Habsburkům. Ke Švýcarsku se postupně přidávaly další kantony a dnes je země pro mnohé vzorem, pokud jde o ekonomickou svobodu i politický systém. Od původního svazku tří kantonů se postupně rozrostlo na federaci současných 23 kantonů, z nichž se tři dělí na půlkantony.

A jak slaví Švýcaři svůj národní svátek? Švýcarka Martina, která žije v Čechách, k tomu pro Reflex.cz říká: „Na prvního srpna si vzpomínám už od malička. Většinou tento den spolu slaví rodiny nebo skupiny přátel, a to hlavně společným grilováním, ke kterému patří i pověšení lampiónů a vlajek s helvetským křížem nebo kantonálními znaky, protože Švýcaři jsou i velcí lokální patrioti. Díky tomu, že je svátek uprostřed léta, často se sedí venku a slaví a společně jí do noci. V rámci oslav probíhají často ohňostroje – ale nic se neorganizuje oficiálně, jsou to všechno soukromé akce.“ Pro nás pak velmi poučným způsobem přistupují k oslavám i Švýcaři žijící v České republice. Oslavu pořádá švýcarská ambasáda v Praze. Akce s ohňostrojem se uskuteční na Žofíně. Velvyslanectví sice akci pořádá, ale účastníci platí vstupné, aby účet za oslavy nenesl daňový poplatník. Tak tomu se říká vlastenectví...

A celkové poučení ze švýcarského svátku pro Čechy? Úsporný stát, nízké daně, nijak závratný, ale po desítky let trvající ekonomický růst, platnost daného slova, jistota právního státu i to, že tato velmi dobře vyzbrojená země se nezapojuje do válečných konfliktů.