Joep  Lange

Joep Lange Zdroj: YouTube.com

Na palubě sestřeleného letadla byli špičkoví vědci zabývající se AIDS

Mezi cestujícími letadla, které bylo zřejmě sestřeleno na území východní Ukrajiny, bylo také údajně až sto vědců, ekologů a ochránců životního prostředí, jež se měli zúčastnit konference v Austrálii. Jedním ze zesnulých je i významný vědec, který se zabýval problematikou a výzkumem nemoci AIDS.

O smrti významného vědce informoval dnes zpravodajský server časopisu Time s odkazem na Sydney Morning Tribune. Mezinárodní konference o AIDS v Melbourne se měl mimo jiné účastnit i jistý Joep Lange, prezident asociace zabývající se zmíněnou nemocí. „Obrovská ztráta pro svět. právě jsem se dozvěděla, že můj drahý přítel, skvělý otec pěti dcer a veteránský výzkumný pracovník nemoci AIDS Joep Lange, byl na palubě letu MH17,“ napsala dnes na sociální síť Twitter doktorka Seema Yasmin, profesorka z texaské univerzity v Dallasu. „Děsím se, kdo ještě s Joepem na Mezinárodní konferenci o AIDS cestoval...“ píše dále na Twitteru.

Mezinárodní společenost, jíž byl Joep prezidentem, dnes vyjádřila smutek nad ztrátou svého prezidenta a špičkového vědce, jež, jak mnozí tvrdí, měl předpoklady k tomu, aby posunul hranice v oblasti výzkumu této smrtelné nemoci. Kolegové Joepa, jež citoval Time, se shodují, že pro výzkum AIDS má smrt expertů dalekosáhlé následky, jeden z nich je označil za „zničující“.

Na palubě letadla malajsijské letecké společnosti zahynuly téměř tři stovky pasažérů, mezi nimi většinou Nizozemci – právě ti se chystali na zmiňovanou konferenci do Melbourne. Mezi oběťmi je i devět Britů, a patnáct členů malajsijské posádky.