Nemocnice Na Homolce

Nemocnice Na Homolce Zdroj: Profimedia

Policie obvinila čtyři lidi kvůli chorobopisům Na Homolce

Protikorupční policie dnes obvinila čtyři lidi ze zmanipulování zakázky na digitalizaci chorobopisů Nemocnice Na Homolce. Údajně postupovali jako organizovaná skupina a dopustili se praní špinavých peněz a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky - dva jako přímí pachatelé, dva jako jejich pomocníci. Nemocnici tak prý způsobili škodu ve výši nejméně 57 milionů korun. Na svém webu to uvedlo pražské vrchní státní zastupitelství. Podle serveru Lidovky.cz je mezi obviněnými bývalý generální ředitel Vladimír Dbalý a primář chirurgie Michal Toběrný.

Podle dozorujícího státního zástupce Zdeňka Matuly si obviněná čtveřice trestnou činností přišla na více než 53 milionů korun. Jména obviněných nesdělil. Policie kvůli kauze od rána zasahuje na několika místech v České republice, mimo jiné v sídle společnosti Bialešová s.r.o., jež pro nemocnici spravuje účetnictví.

Dbalý byl šéfem Homolky od konce roku 2006, kdy jej do čela jmenoval tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. V březnu 2012 ho ve funkci vystřídal neurochirurg Michal Šetlík. Přímo v areálu Na Homolce dnes policie podle mluvčí nemocnice Jitky Kalouskové nebyla. Současné vedení odmítá být s kauzami Dbalého spojováno. Detektivové navštívili nemocnici v dubnu a odnesli si smlouvy na pronájem skladů na léky a zdravotnický materiál.

Nemocnice zadala veřejnou zakázku na digitalizaci chorobopisů v červenci 2009, hlavním kritériem byla cena. Přihlásilo se sedm zájemců, do druhého kola postoupili tři. Soutěž vyhrálo sdružení DISOL Group, jehož účastníky byla firma DISOL a výrobní družstvo invalidů VDI Meta Trans. Jeho nabídka činila 146,2 milionu korun bez DPH. Na plnění zakázky se pak podílela pardubická společnost K2P.

To, že se policie a ministerstvo zdravotnictví zabývají okolnostmi této zakázky, uvedla v březnu televize Nova. Homolka prý za digitalizaci zaplatila konsorciu firem 176 milionů korun, přičemž jiná společnost ji provedla za 30 milionů.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) řekl serveru ihned.cz, že přikáže nemocnici zrušit dceřiné společnosti, přes které nakupuje léky a materiál. Ředitel nemocnice podle něj musí zavést systém, který je standardní ve všech jiných přímo řízených nemocnicích - tedy dceřiné společnosti zrušit a nakupovat přímo do nemocnice.

O nemocnici se v poslední době psalo i v souvislosti s dalšími podezřeními. Loni v červnu se policie zajímala o pronájem skladů firmě KTH (dříve Alseda), která je spojena s právníky kolem advokátní kanceláře MSB Legal. Nadační fond proti korupci (NFPK) tvrdí, že nemocnice na těchto smlouvách údajně ročně tratila kolem sta milionů korun.

Na Dbalého a další, neznámé pachatele podal fond už předloni trestní oznámení, a to právě k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze. Protikorupční policie podle loňských informací prověřovala, za jakých okolností získal otec bývalého ředitele dvě nemovitosti v hodnotě zhruba 11 milionů korun. Dbalý veškerá nařčení odmítl, tvrzení fondu označil za nehoráznou lež. Podle NFPK Dbalého otec získal nemovitosti velmi složitým způsobem. "Nabyl za poměrně zvláštních okolností nemovitosti v hodnotě zhruba 11 milionů korun, přičemž neexistuje racionální důvod, proč by to měl takto dělat, pakliže nechce legalizovat nějaké peníze," řekl ČTK loni v únoru Petr Soukenka z fondu proti korupci.

Minulý týden napsal deník Mladá fronta Dnes, že podle auditu ministerstva zdravotnictví přišla nemocnice kvůli podezřelým transakcím v letech 2011 až 2013 o skoro 300 milionů korun. Server e15.cz rovněž minulý týden uvedl, že náměstek ministra zdravotnictví Josef Vymazal (ANO) čelí trestnímu oznámení kvůli dvěma nákupům přístrojů magnetické rezonance v době, kdy vedl radiodiagnostické oddělení Nemocnice Na Homolce. V prvním případě byl Vymazal školitelem vítězné firmy, ve druhém navrhl přístroj pronajmout, nemocnice ho pořídila standardně. Vymazal ČTK řekl, že o možné podjatosti informoval zaměstnavatele. Uvedl, že oba přístroje byly zakoupeny za nejnižší ceny.

Nemocnice Na Homolce je prestižním zdravotnickým zařízením. Nosnými programy jsou léčba nemocí kardiovaskulárních a neurologicko-neurochirurgické povahy. Na Homolce funguje v Česku ojedinělý Lexellův gama nůž.