Matka

Matka Zdroj: Profimedia

Svobodné matky a nezaměstnaní trpí daleko větším stresem, než ostatní lidé

Stres je největším problémem pro nezaměstnané lidi a rodiče, kteří nemají partnera. Ukázala to studie v Německu, ale podle odborníků by měla být situace velmi podobná i v České republice. Informaci přinesl web thelocal.de

Přestože například vysoce postavení manažeři či státní úředníci nesou velkou zodpovědnost a musí činit zásadní rozhodnutí, která ovlivňují život mnoha jiných lidí, netrpí tak vysokým stresem, protože jejich životní styl i finanční možnosti jsou daleko lepší.

Například osamělé matky trpí stresem zejména proto, že po práci mají vlastně „druhé zaměstnání“ doma a z tohoto kolotoče se mnoho let nemohou dostat. Tíží je i finanční problémy a nedostatek společenského kontaktu. Ti nezaměstnaní, kteří chtějí skutečně pracovat, ale nemohou najít uplatnění, mají deprese z toho, že jsou považováni pro společnost a stát za „nepotřebné“.

Studii provedla zdravotní pojišťovna DAK a hodnotila stres u 3000 lidí po celém Německu ve věku mezi 25 a 40 lety.

„Ti lidé, kteří jsou bez práce, mají velmi omezenou kontrolu nad svými životy,“ píše se ve studii. Bohatší a úspěšnější lidé totiž mají větší možnosti ovlivnit to, co chtějí dělat a jak žít. U rodičů bez partnera pak stres často pramení z neustálé nejistoty, zda bude o potomka dostatečně dobře postaráno a zda to dotyčná osoba zvládne.

Podobné problémy lze zaznamenat i v Česku, kde už pět let přibývá sebevražd. Podle odborníků se tak děje proto, že přibývá lidí, kteří se ocitli na pokraji beznaděje ze ztráty uplatnění a společenské prestiže.