Konec peněz

Konec peněz Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Všechny platby pod kontrolou. Izrael chce zrušit hotovost

Hotovost je podle politiků zlo a základ černé ekonomiky. Všechny platby mají být elektronické a státem kontrolovatelné. Budou si daňoví úředníci za pár let strhávat daně on-line?

Loni v září izraelská vláda schválila vznik komise, jež má prozkoumat možné způsoby, jak z ekonomiky eliminovat bankovky a mince, tedy veškerou hotovost. Letos koncem května komise dospěla k závěru. „Komise by ráda viděla větší restrikce použití hotovosti, omezení užití šeků jako platebního prostředku a výměny za hotovost a podporu využívání elektronických (a tedy ověřitelných) platebních prostředků,“ popsal názor komise Israel Today.

Cílem je postupně vytvořit „bezhotovostní“ společnost.

Na jednu stranu jsou bezhotovostní platby výdobytkem technologického pokroku, který přináší pohodlí. Na druhou stranu politici zjevně usilují o absolutní kontrolu nad veškerými aktivitami člověka. V jejich pohledu na ekonomiku je nehlášená aktivita v podstatě zločin.

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru

RX 24 obálkaRX 24 obálka|ArchívJak si představuje izraelská vláda postup eliminace hotovosti? Ve které evropské zemi akceptují bezhotovostní platby i bezdomovci? A už nám někdy v historii politici peníze sebrali? Sondu do historie a budoucnosti peněz čtěte v novém Reflexu.