Steve Fossett

Steve Fossett Zdroj: Profimedia

Fosset: poslední moderní aviatik starého ražení. Dožil by se teď sedmdesátky

Steve Fossett, který by se 22. dubna dožil 70 let, nejvíc proslul jako první člověk, který dokázal sám a bez mezipřistání obletět svět v balonu i v letadle. Řadu rychlostních či vytrvalostních rekordů pokořil také na lodích a v kokpitu větroňů a vzducholodi. Byl držitelem 116 rekordů.

Za svým cílem šel Američan Steve Fossett stejně zarputile ve světě byznysu i jako cestovatel a dobrodruh. Peníze, které vydělal, investoval z velké části do posouvání hranice lidských možností na moři, na zemi i ve vzduchu. Držitel desítek rekordů a prvenství se narodil před 70 lety, 22. dubna 1944.

Bylo by snadné považovat Fossetta za zbohatlíka, který za své úspěchy vděčí jen penězům. Fakt, že měl k dispozici nejmodernější, a tudíž patřičně drahou techniku, jistě sehrál roli. Fossett nicméně uspěl i tam, kde by sebevětší částka nebyla nic platná. Svou železnou vůli a tuhý kořínek prokázal třeba tím, že přeplaval kanál La Manche či absolvoval extrémní triatlon na Havaji. Odvahu a smysl pro dobrodružství projevil Steve Fossett už během studia ekonomie na Stanfordově univerzitě. Své spolužáky tehdy překvapil mimo jiné tím, že navzdory silným proudům přeplaval Sanfranciskou zátoku až k legendární věznici Alcatraz.

Byznysmen

Po dokončení školy se Fossett vrhl do světa byznysu. První práci našel v počítačové společnosti IBM, ale záhy přesedlal na obchodování s komoditami, a stal se z něj úspěšný burzovní makléř. Po 15 letech práce pro různé zaměstnavatele se Fossett rozhodl osamostatnit. Založil vlastní společnosti Lakota Trading a Marathon Securities, jejichž prostřednictvím získal miliardové jmění. Do devadesátých let se Fossett věnoval víceméně "pozemním" disciplínám. Zdolal nejvyšší vrcholky šesti kontinentů, absolvoval proslulý vytrvalostní automobilový závod v Le Mans i rallye Paříž-Dakar a závodil se psím spřežením na Aljašce. Postupem času ale čím dál více tíhnul k létání a plachtění.

Nejprve Fossett stanovil několik nových rychlostních rekordů v letadle a na katamaránu, poté se vrhl na létání balónem. V únoru 1995 se stal prvním vzduchoplavcem, který sám překonal Pacifik. Už to byl výkon hodný obdivu, ale o sedm let později, v létě roku 2002, jej Fossett dokázal trumfnout. V gondole zavěšené pod balónem Spirit of Freedom obletěl bez mezipřistání celý svět.

Kolem světa

Fossettova láska k létání se ale neomezovala jen na aparáty lehčí než vzduch. Počátkem března 2005 se zapsal do dějin aviatiky jako první člověk, jenž dokončil non-stop sólový oblet Zeměkoule v letounu. V lednu následujícího roku pak stanovil další rekord, když bez doplňování paliva urazil v letadle vzdálenost 41467 53 kilometru.

Láska k létání se Fossetovi nakonec stala osudnou; 3. září 2007 odstartoval k rutinnímu letu nad Nevadskou pouští. Jeho jednomotorové letadlo se podle všeho dostalo do turbulence, v jejímž důsledku narazilo do svahu v pohoří Sierra Nevada.

Přes rozsáhlou pátrací akci byl vrak stroje objeven teprve počátkem října 2008. Nedaleko od něj byly nalezeny lidské ostatky, které analýza DNA přisoudila právě Fossettovi. Seznam více než stovky rekordů, jichž tento dobrodruh během svého třiašedesát let dlouhého života vytvořil, je tak s konečnou platností uzavřen. Inspirací pro ty, kdy by se chtěli vydat v jeho stopách, zůstává Fossettova autobiografie z roku 2006, nazvaná příznačně Lovec větru (Chasing the Wind).