obama usa

obama usa Zdroj: ČTK

Příjmy Baracka Obamy klesají, loni měl „pouhých“ 9,5 milionů korun

Podle daňového přiznání Baracka Obamy za rok 2013 se ukazuje, že příjmy amerického prezidenta klesají. Způsobilo to především to, že se prodává daleko méně jeho knih.

V minulém roce podle údajů, které zveřejnil Bílý dům, činily příjmy prezidenta nejsilnější velmoci světa přesně 481 098 dolarů. Z toho zaplatil daňě ve výši 20,4 procenta (v roce 2012 daň činila jen 18,4 procenta).

Prezident USA a jeho manželka Michelle věnovali loni na charitu 59 251 dolarů. Dary směřovaly pro celkem 32 různých charitativních organizací, nejvíce šlo nadaci, která podporuje rodiny vojáků.

Zisky Obamy podle posledního daňového přiznání klesají a nejvyšší byly v roce 2009, kdy byl první rok v úřadě. Tehdy to bylo až 5,5 milionů dolarů. Většinu z těchto peněz si ale vydělal vydáním svých dvou knih. Plat za výkon funkce totiž činí přesně 400 tisíc dolarů za rok.

Viceprezident Joe Biden a jeho manželka Jill pak mají v loňském daňovém přiznání uvedeny příjmy ve výši 407 009 dolarů.

Nejvyšší plat (samozřejmě nevíme, na kolik si ve skutečnosti přijdou nejrůznější diktátoři, nebo ruský prezident Vladimír Putin, kteří jsou napojeni na některé podnikatelské skupiny) má tradičně premiér Singapuru, který od státu dostává ročně přes dva miliony dolarů. Téměř stejný plat jako Obama má například prezident Irska.

Výhodou Baracka Obamy a jeho rodiny, podobně jako u ostatních vůdců, je samozřejmě to, že nemají prakticky žádné větší výlohy, protože většinu věcí za ně platí státy.